El panteó galàctic d''Star Wars'

Amb motiu de l'estrena de l'últim episodi de la saga, aquí va un record per als morts des de 1977

zentauroepp51343861 masperiodico combo star wars191212190701

zentauroepp51343861 masperiodico combo star wars191212190701 / Lucasfilm

7
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El temps –42 anys des de l’estrena de la primera pel·lícula– s’ha cobrat víctimes entre els intèrprets de la saga galàctica, alguns de tan emblemàtics com Carrie Fisher i Alec Guinness. També han mort dos dels seus directors. Amb motiu de l’estrena, divendres, 20 de desembre, de l’última entrega de la trilogia definitiva, aquí va un record per als que no hi són.

Carrie Fisher (1956-2016)

No ho va tenir fàcil la filla del cantantEddie Fisheri l’actriuDebbie Reynoldsper convertir-se en actriu. El paper de la princesa Leia Organa a la sèrie ‘La guerra de les galàxies’, ‘L’imperi contraataca’ i ‘El retorn del Jedi’ la va catapultar a una fama parcial. No obstant, l’addicció a la cocaïna, iniciada en el rodatge del segon film, i un trastorn bipolar van ser traves insalvables perquè pogués assentar-se en el cine.

Carrie Fisher, en la primera entrega, juntament amb Mark Hamill i Harrison Ford.

La complexa relació amb la seva mare va donar peu a ‘Postals des de Hollywood’, novel·la escrita per ella mateixa el 1987 i portada al cine, amb Meryl Streep fent d’ella i Shirley MacLaine en el paper de Debbie Reynolds. Lucas i J. J. Abrams van tornar a reclamar tot l’equip (Fisher, Mark Hamill i Harrison Ford) per a l’última trilogia, un ganxo emotiu i inapel·lable. No obstant, l’actriuva morir el 27 de desembre del 2016 i un dia després ho va fer la seva mare. A ‘Star wars: L’ascens de Skywalker’, la mítica Leia apareix en imatges d’arxiu.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

Alec Guinness (1914-2000)

A les tres primeres pel·lícules de la trilogia –els episodis 4, 5 i 6 en sentit cronològic–, sir Alec Guinness va interpretar Ben Obi-Wan Kenobi. Guanyador d’un Oscar el 1958pel seu paper a la pel·lícula ‘El pont del riu Kwai’, l’actor anglès vivia el seu moment d’esplendor quan Lucas el va convèncer per donar vida al veterà cavaller Jedi, mentor d’Anakin i Luke Skywalker.

El 1979, entre els rodatges de ‘La guerra de les galàxies’ i ‘L’imperi contraataca’, Guinness va encarnar George Smiley, l’agent secret creat per John le Carré en la prestigiosa minisèrie ‘Calderero, sastre, soldado, espía’, repetint el personatge en una altra sèrie de 1982, ‘Los hombres de Smiley’. 

En un repartiment ple d’actors desconeguts, Guinness va oferir en aquelles tres primeres aventures galàctiques una autèntica nota de distinció. Tot i que difunt, l’esperit del personatge (i de Guinness) continua viu a tota la saga.

Lee, com a fosc comte Dooku a ‘L’atac dels clons’ i ‘La venjança dels Sith’.

Christopher Lee (1922-2015)

Lee va ser el rival de Cushing a Hammer Films i el primer Dràcula en color i sexualitzat. L’actor anglès, elegant i culte,va saber integrar-se bé en el cine de gènere i alhora va entendre el sentit experimental de Pere Portabella, amb qui va col·laborar a ‘Vampir, cuadecuc’ i ‘Umbracle’.

A Lee li anaven les sagues: la de Dràcula, la de Fu Manchú, la galàctica, ‘El Senyor dels Anells’ i ‘El hòbbit’ (com a Saruman). Va encarnar també Rasputin a la pel·lícula homònima i a ‘La mòmia’, i va ser el brivall Francisco Scaramanga en una aventura de James Bond, ‘L’home de la pistola d’or’.

Lucas el va incorporar al seu univers en els episodis 2 i 3 –‘L’atac dels clons’ i ‘La venjança dels Sith’– com al comte Dooku, un lord fosc dels Sith. També va prestar la seva veu al personatge a la cinta d’animació ‘Star Wars: L’atac dels clons’. Tot i que tenia 80 anys quan es va endinsar al costat fosc, el seu port i la seva veu continuaven sent tan inquietants com abans.

L’actor dins del robot R2-D2, Kenny Baker.

Kenny Baker (1934-2016)

Molt poca cosa havia fet Kenny Baker a la televisió i el cine britànic quana ‘La guerra de les galàxies’ va aparèixer dins del robot R2-D2, company inseparable de C-3PO. Lucas es va inspirar en dos personatges de ‘La fortaleza escondida’, d’Akira Kurosawa, per a tan peculiar parella còmica de metall. Paradoxalment, Baker i Anthony Daniels, el més espigat C-3PO, van tenir sempre una mala relació en els rodatges.

Baker mesurava 1 metre i 12 centímetresi va començar a actuar en companyies de circ ambulants. Malgrat ser una feina ‘anònima’, sempre va estar a gust dins de la closca de metall i els cables i circuits del simpàtic androide. El va representar en les dues primeres trilogies. El personatge no apareix a ‘El despertar de la força’, i en els dos últims films l’encarna Jimmy Vee. Baker també va intervenir a ‘L’home elefant’, ‘Flash Gordon’, ‘Els herois del temps’, ‘Amadeus’ i ‘Laberint’.

Cushing, al paper del tirànic governador Grand Moff Tarkin.

Peter Cushing (1913-1994)

La productora Hammer Films i el director Terence Fisher el van convertir en un dels millors doctor Frankenstein i professor Van Helsing, l’arxienemic de Dràcula, del cine de terror britànic. També havia sigut Sherlock Holmes i lluitat contra la Mòmia i la Gàrgola. Aningú va estranyar que Lucas, fan del gènere, l’escollís a ‘La guerra de les galàxies’ per al paper del tirànic governador Grand Moff Tarkin, un dels grans aliats de Darth Vader i el terror de les galàxies. No va repetir als següents films, al morir el seu personatge en l’explosió de l’Estrella de la Mort, tot i que la tecnologia de la imatge generada per ordinador d’Industrial Light and Magic va permetre que revisqués a ‘Rogue one: una historia de Star Wars’. L’actor Guy Henry es va encarregar de realitzar els moviments del personatge i Cushing, digitalment, va tornar a ser el malvat Tarkin. L’actor havia mort a causa d’un càncer de pròstata.

Kershner, director de ‘L’imperi contraataca’.

Irvin Kershner (1923-2010)

Va començar realitzant documentals i episodis de sèries televisives, però a partir de la dècada dels 70 es va convertir en un autèntic especialista en continuacions i segones parts: a més de ‘L’imperi contraataca’, va dirigir ‘La venjança d’un home anomenat Cavall’, ‘Robocop 2’ i ‘Mai diguis mai més’, el retorn de Sean Connery al personatge de James Bond. Kershner, curiosament, havia dirigit l’actor escocès en un dels films que va protagonitzar el 1966 quan començava a estar fart de ser l’agent 007: ‘Un loco maravilloso’.

Esgotat per l’experiència de ‘La guerra de les galàxies’, Lucas va confiar en un director expert però tampoc gaire conegut, no massa acadèmic i, sobretot, gens conflictiu. Per molts seguidors de la saga, ‘L’imperi contraataca continua sent una de les millors entregues. Cap ha aconseguit la mateixa densitat dramàtica sense deixar de banda el pur espectacle.

L’actor, de 2,21 metres, va ser l’‘interior’ de Chewbacca fins a ‘El despertar de la força’.

Peter Mayhew (1944-2019)

Peter Mayhew gairebé doblava Kenny Baker en estatura: mesurava 2 metres i 21 centímetres. Per la seva alçada, va ser elegit per posar-se dins del pelut vestit de Chewbacca, el fidel ‘wookie’ que solca l’espai juntament amb Han Solo. La seva filmografia es redueix pràcticament a aquesta comesa, tot i que uns mesos abans de ‘La guerra de les galàxies’ va intervenir sense acreditar en una producció de Ray Harryhausen titulada ‘Simbad i l’ull del tigre’.

Mayhew va engrossir la llista d’il·lustres desconeguts darrere de les màscares d’R2-D2, C-3P0 o Darth Vader, iva repetir la comesa de Chewbacca a tots els films fins a ‘El despertar de la força’,i va aparèixer també amb aquest paper a ‘Els Muppets’, alguns curts i especials.

El jugador de bàsquet finlandès Joonas Suotamo el va doblar en les escenes d’acció d’‘El despertar de la força’, i el va acabar substituint definitivament a les dues següents pel·lícules i a l’‘spin off’ ‘Han Solo: una historia de Star Wars’.

El director d’‘El retorn del Jedi’, Richard Marquand.

Richard Marquand (1937-1987)

D’origen gal·lès, va debutar com a realitzador televisiu el 1963, va dirigir en la primera meitat dels anys 70 diversos curts documentals i no va fer el seu primer llargmetratge de ficció fins al 1978, ‘El legado’, un film de terror en què el personatge encarnat per Roger Daltrey, el cantant dels Who, moria asfixiat a causa d’un os de pollastre.

Notícies relacionades

Després de dirigir la seva millor pel·lícula, ‘L’ull de l’agulla’ (1981) amb Donald Sutherland a la pell d’un espia nazi allotjat en una granja anglesa, Marquandva ser seleccionat per Lucas per rodar ‘El retorn del Jedi’. No era la primera opció (Lucas havia temptejat abans David Lynch, que va declinar l’oferta perquè s’havia embarcat a ‘Dune’), però va sortir bé: tan poc problemàtic com Irvin Kershner,va dotar el film d’un satisfactori encreuament entre aventura i comèdia. Marquand es va convertir en fan número u del que feien Lucas i Spielberg. La seva carrera va quedar truncada molt aviat: va morir d’un atac de cor als 49 anys.