Entendre-hi més

Verificat: Tots els regals del Govern

Els obsequis als membres de l’Executiu han augmentat en els últims anys, però per llei no se’ls poden quedar

Verificat: Indra i la notícia falsa del frau electoral

Verificat: 1.000 mossos sancionats en 15 anys i només 11 expulsions

Verificat: Tots els regals del Govern

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Ona Sindreu
Ona Sindreu

Periodista de dades a Verificat.

ver +

Una samarreta del Barça amb «Aragonès» al dorsal, un còmic del Detectiu Conan, una caixa de pomes i un lot de vins de La Rioja són alguns dels obsequis rebuts per l’actual president de la Generalitat de Catalunya durant el seu mandat, però que té prohibit quedar-se. El Codi de conducta aprovat el 2016 pel Govern obliga els alts càrrecs a abstenir-se d’acceptar regals, excepte els que siguin «mostres no venals de cortesia» [és a dir, amb els que no es pugui subornar]. S’han de guardar en seus de l’Administració i publicar-se al portal de transparència.

Des que Carles Puigdemont va arribar al Govern, s’han registrat 8.200 regals rebuts per presidents, consellers, directors generals i altres alts càrrecs de la Generalitat. És una dada a l’alça: els 1.929 obsequis reportats durant el mandat de Puigdemont van ser superats pels 2.499 de l’etapa de Quim Torra i els 3.669 de la de Pere Aragonès. De fet, el president republicà és el polític que més n’ha rebut: 917 en els seus dos anys i quatre mesos.

El vi d’Ayuso a Aragonès

Si alguna cosa destaca de la base de dades, que s’actualitza cada dos o tres dies i que cataloga metòdicament cadascun dels objectes, són els lots de vins, formatges, embotits i oli d’oliva.

A principis d’any, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va enviar vi a Pere Aragonès, tal com va fer la seva predecessora Cristina Cifuentes amb Carles Puigdemont el 2017.

I és que els obsequis alcohòlics no són rars: en aquests set anys s’han regalat un mínim de 940 ampolles de vi, cava, vermut i altres licors a alts càrrecs del Govern. La majoria són mostres de cellers, instituts vinícoles i unions de licoristes, tot i que en diversos casos provenen de patronals com ara Pimec, constructores com Autema i elèctriques com Acciona.

Quim Torra, malgrat haver fet pública la seva afició per la ratafia i haver sigut nomenat confrare d’honor de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, és l’únic dels últims tres presidents que no ha registrat cap ampolla d’aquesta beguda.

Els pernils de Nadal

No podien faltar els pernils per Nadal. Segons les dades publicades en el portal de transparència, quatre empreses han felicitat les festes a alts càrrecs amb peces d’aquest embotit. MC Cyclops, una mútua d’accidents de treball, va regalar una espatlla de pernil a la secretària d’Administració i Funció Pública i el lobby carni Asoprovac en va entregar una altra al secretari general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. 

Els altres dos pernils els va rebre Teresa Jordà, exconsellera d’Acció Climàtica i actual diputada d’ERC al Congrés. Un provenia de l’empresa porcina Grupo Jorge, i un altre, de Taelus, que gestiona mitjans locals de la Catalunya Central. Si bé els tres primers van ser donats a entitats benèfiques, aquest últim, dirigit al director de l’Agència de Residus de Catalunya, va ser destinat a «usos departamentals».

Tot i que vuit de cada deu objectes acaben en arxius, biblioteques i despatxos, la norma d’emmagatzemar els regals en seus governamentals no té gaire sentit amb els aliments. L’11% dels productes consumibles es donen a oenagés però tres de cada quatre es queden al departament.

A part d’alcaldes, alcaldesses i ajuntaments, responsables del 30% dels presents oferts a membres del Govern, hi ha diverses empreses i organitzacions que destaquen amb repetides «mostres de cortesia». El Museu Diocesà de Solsona ha regalat 35 llibres i catàlegs als consellers de Cultura Santi Vila i Natàlia Garriga. Per la seva banda, la patronal Pimec ha entregat 20 paneres de Nadal a diferents membres del Govern, entre altres obsequis. El top tres el tanca l’Agroconsultoria Integral Penedès, que ha regalat un total de 41 vins entre una vintena d’ocasions. 

En tot cas, més de la meitat dels obsequis són llibres, música i pel·lícules. Molt freqüentment, presidents i consellers fan visites institucionals a municipis de totes parts de Catalunya i tornen amb obres relacionades amb la cultura, l’arquitectura i la història local. També, estrenes literàries: algunes editorials, com ara Anagrama i Ònix, han fet arribar a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, alguns dels seus llibres.

Aragonès també ha sigut obsequiat amb discos de tota mena de música, des de sardanes fins a Bach, passant per Ginestà, que van actuar en la seva presa de possessió. Altres alts càrrecs han rebut àlbums de La Marató, La Cubana i el CD de nadales del Mic, l’adorable titella del Super3.