Entendre-hi més

Tretze historiadors contra les manipulacions de Vox

Un llibre denuncia que la formació de Santiago Abascal reescriu la història d’Espanya a la recerca d’un benefici partidista

Tretze historiadors contra les manipulacions de Vox
5
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Quan un grup o una organització política s’embarca en la reescriptura de la història fins a convertir-la en irreconeixible per als qui s’han especialitzat en el seu estudi, llavors el rigor històric s’erigeix en una prioritat política i el deure cívic en un imperatiu moral». Aquesta frase tan allunyada de les ambigüitats obre ‘Vox frente a la historia’ (Akal), el llibre amb què 13 historiadors s’han proposat desmuntar les inexactituds en aquest camp que, sempre a favor dels seus interessos, ha divulgat els últims temps el partit d’extrema dreta.

Notícies relacionades

El volum, coordinat per l’historiador Jesús Casquete, repassa en capítols curts i amens les afirmacions de Vox sobre els principals episodis de la història d’Espanya, de la Reconquesta o l’etapa dels Reis Catòlics fins a la Segona República i el franquisme. Per al partit, diu Mateo Ballester Rodríguez, la història és, més que una ciència social, un «instrument de lluita política i afirmació ideològica». Potser per això, en tots els casos els historiadors a càrrec hi troben casos flagrants de tergiversació i manipulació. Aquests en són alguns dels més destacables.

Biaix interessat

«L’edat mitjana i l’Espanya dels Reis Catòlics i els Àustries són els principals subministradors de símbols i referents. L’apel·lació a una tradició espanyola liberal és pràcticament absent», afirma Ballester Rodríguez. El focus es posa en els dos episodis «més enaltits per la historiografia vuitcentista dominant i el franquisme: la Reconquesta i la conquesta i colonització d’Amèrica». Vox està intentant revitalitzar «un discurs històric en bona mesura abandonat i acadèmicament desautoritzat».

La immigració musulmana

Vox ha utilitzat la Reconquesta com a cavall de batalla contra la immigració. Va començar les campanyes del 2015 i del 2019 a Covadonga, i en els seus discursos són constants les apel·lacions que transmeten «orgull pel passat i menyspreu per l’islam i els musulmans» per «excitar les emocions de sectors socials vulnerables a la propaganda patriotera i proclius a la xenofòbia i la islamofòbia», diu Alejandro García Sanjuán, que remarca la «indigència historiogràfica» i la «pobresa intel·lectual» de publicacions del partit pretesament científiques.

Una nació canònica

Per a Vox, la nació espanyola està delimitada per uns «rígids cànons» identitaris –gènere binari, religió cristiana, família heterosexual– que exclouen els que no hi encaixen, afirma José María Portillo. Això queda més clar que mai quan el partit aborda la conquesta d’Amèrica: segons Vox, «la globalització de tot allò espanyol no va implicar una operació d’imposició racial, sinó espiritual. Res a veure, per tant, amb coses tan desagradables com la idea d’una raça superior, sinó amb una cosa tan benèvola com la integració en una cultura civilitzadora». Les cultures anteriors a la conquesta dels pobles americans no existeixen en la propaganda de Vox.

o

Oblit dels liberals del 1812

En contrast amb la importància que Santiago Abascal dona a la guerra del Francès, pel seu component patriòtic, els liberals del segle XIX espanyol passen desapercebuts en les seves consignes. «Per a Vox, la nació espanyola existeix, almenys, des de l’edat mitjana. En aquest sentit, el lloc que Vox reivindica com a bressol de la nació és Covadonga, no Cadis», escriu Juan Luis Simal.

Els enemics d’Espanya

Casquete inclou Vox dins del corrent nacionalpopulista que navega amb vent a les veles a tot Europa. Com tots els partits d’aquest caire, necessita enemics, perquè «només contra l’enemic es desferma l’heroi». I Vox n’ha trobat a tot arreu. Al PP, que «es queda de braços plegats mentre Espanya agonitza», segons José Antonio Ortega Lara; en els independentistes i en els nacionalistes perifèrics –Carles Puigdemont és per a Abascal només «un covard fugit»–; i a l’esquerra. El Govern de Pedro Sánchez és, bàsicament, «la sucursal d’uns ‘progres’ multimilionaris i d’uns narcodictadors comunistes». Davant de tots aquests, Vox actua «sense por a res ni a ningú», segons diuen els seus dirigents.

La reinterpretació de la Guerra Civil

A cavall d’autors tan controvertits com César Vidal i Pío Moa, Vox ha atorgat una nova dimensió a la propaganda que parla de la Guerra Civil com una resposta de la dreta i la gent de bé al «terror frontpopulista», afirma Julián Casanova davant les proves que la contesa del 1936 va ser provocada per «un violent cop d’Estat contra la República, i que aquesta guerra i la dictadura posterior van ser desastroses per a la nostra història i per a la nostra convivència». No és un impuls innocent, segons l’historiador. «Un estudi sobre la influència d’aquests passats traumàtics en el vot als partits populistes d’ultradreta a Alemanya, Polònia i Espanya, en què van participar dues investigadores espanyoles, Irene Martín i Marta Paredés, mostrava que era 4,5 vegades més probable donar suport al partit de Santiago Abascal en les eleccions si es pensava que el responsable principal de causar la Guerra Civil va ser el règim republicà». La reescriptura ha continuat, per exemple, amb la retirada de plaques i carrers a Madrid en record de dirigents històrics socialistes com Indalecio Prieto i Francisco Largo Caballero.

L’admiració poc explícita per Franco

La professora Matilde Eiroa San Francisco aborda la relació entre Vox i el franquisme. Segons ella, el partit contribueix a «reciclar la mitificació» de Francisco Franco «elaborada durant la dictadura», en comptes de buscar «entendre amb rigor la seva figura». El partit comparteix els valors del franquisme i el discurs segons el qual la Guerra Civil va començar el 1934 amb la revolució d’Astúries, i no el 1936, i que el cop d’estat va tenir lloc per «l’amenaça comunista». «No obstant, els dirigents de Vox gairebé no esmenten directament el dictador a les seves xarxes socials», adverteix la professora. «En la recol·lecció de 64.600 tuits escrits en el compte oficial del partit des del 14 de gener del 2014 fins al 25 de maig del 2022» només n’hi ha «un total de 67 que apel·len a Franco», i la majoria són per protestar per l’exhumació del cadàver. En canvi, alguns dirigents territorials sí que han sigut més explícits. És el cas del diputat al Parlament andalús Javier Cortés, que va afirmar que Franco va deixar «un país magnífic» i va lloar la seva figura militar «inigualable» i «gegantina».