Proposta de negociació

El Govern català dona llum verda al consell acadèmic perquè esbossi l’acord de claredat

L’Executiu completa el ‘sanedrí’, que farà la seva primera reunió aquest dimecres per abordar ja el debat sobre les preguntes per celebrar un referèndum a Catalunya

El Govern català dona llum verda al consell acadèmic perquè esbossi l’acord de claredat
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat aquest dimarts la constitució del consell acadèmic que «assessorarà», en paraules de la mateixa Generalitat, el president i l’Executiu en l’elaboració de l’acord de claredat, la proposta catalana de resolució del «conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol» amb què Pere Aragonès pretén asseure’s a negociar amb el Govern espanyol que surti de les urnes, després de la celebració, a la tardor, dels comicis generals. Una cosa que no es preveu fins d’aquí un any, més o menys. Amb la creació d’aquest organisme, es dona el tret de sortida al procés de debat polític, social i ciutadà que configurarà la proposta per a la celebració d’un referèndum acordat sobre la independència de Catalunya.

El consell acadèmic s’integrarà al Departament de la Presidència i estarà format, tal com va avançar EL PERIÓDICO divendres, per Astrid Barrio López, professora de Ciència Política a la Universitat de València; Pau Bossacoma Busquets, professor dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC; Elisenda Casañas Adam, professora de Dret Constitucional a la Universitat d’Edimburg, i Josep Lluís Martí Màrmol, professor de Filosofia del Dret i Política de la UPF.

Dietes d’assistència

A aquests noms s’hi sumen ara els de Mar Aguilera Vaqués, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona; Eva Anduiza Perea, catedràtica de Ciència Política a la UAB; Marco Aparicio Wilhelmi, professor de Dret Constitucional a la Universitat de Girona, i Lesley-Ann Daniels, investigadora a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI). Com ja se sabia, el professor lector de Teoria Política a la UPF, Marc Sanjaume-Calvet, serà el president de l’òrgan assessor. Al tractar-se d’un encàrrec acadèmic, defensa el Govern, els participants tindran dret a la lògica remuneració, en forma de dietes per assistència a les reunions. Sense anar més lluny, la inicial de demà dimecres.

En aquesta reunió, l’Executiu traslladarà als experts una sèrie de preguntes sobre el conflicte i el referèndum amb què es pretén guionitzar el debat. L’informe que emeti el consell en resposta a aquestes qüestions servirà de base per a la resta del procés que es desenvoluparà al llarg d’aquest any.

Notícies relacionades

Plaja ha destacat que es tracta d’un equip «plural i ideològicament divers», que busca ser tan representatiu com divers és la societat catalana, per la qual cosa ha defensat que el Govern «compti amb tothom», també «aquells que de forma declarada i pública han dit que no eren independentistes».

Malgrat aquesta intenció d’aglutinar també veus contràries a l’independentisme, diversos grups com CS i el PP ja han assegurat que no assistiran a la taula de partits que convocarà Aragonès, una presència que també ha descartat per ara Salvador Illa (PSC) si aquest procés va dirigit a «dividir» els catalans; també JxCat o l’ANC han sigut molt crítics amb la proposta d’acord de claredat. «Estem convençuts i destinarem tots els esforços, recursos i voluntat per aglutinar aquest gran consens cap a l’acord de claredat», ha assenyalat Plaja.