Entendre-hi més

Barcelona, Espanya, el món: els protagonistes polítics del 2023

  • L’any que comença es presenta ple d’oportunitats per decidir el rumb col·lectiu, entre elles les eleccions municipals de maig i les generals

  • En l’àmbit internacional, la guerra a Ucraïna continuarà marcant un horitzó en el qual també sobresurten la incògnita xinesa i la lluita pel lideratge republicà als EUA

Barcelona, Espanya, el món: els protagonistes polítics del 2023
9
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els aficionats a seguir els moviments de les peces al tauler polític tenen encara un 2023 interessant. A les tràgiques vicissituds que continuï oferint la guerra a Ucraïna s’uneixen, en el panorama internacional, eleccions transcendentals en països com Turquia (juny) i l’Argentina (octubre), a més de la lluita pel lideratge republicà als Estats Units. Amb les eleccions presidencials del 2024 com a final de trajecte, serà l’any que ve quan es començarà a dirimir qui pren avantatge en la carrera per enfrontar-se a Joe Biden, si decideix tornar a presentar-se. De moment sobresurten dos candidats: l’expresident Donald Trump, que ja ha anunciat la seva intenció de presentar-se a les primàries, i el governador de Florida, Ron De Santis, antic protegit de Trump –avui estan enfrontats– que va sortir reforçat de les eleccions legislatives del novembre.

Però el plat fort es troba a l’escenari domèstic. El seguidor espanyol dels successos polítics tindrà, depèn d’on visqui, fins a tres ocasions de decidir amb el seu vot la direcció que prenen els qui el governen. L’any culminarà amb unes eleccions generals de pronòstic molt incert, d’acord amb les enquestes: sembla poc probable que Pedro Sánchez decideixi avançar la cita amb les urnes, d’acord amb la voluntat del Govern de fer-la coincidir amb la presidència espanyola de la UE de l’últim semestre de l’any.

Notícies relacionades

La gran pregunta de les generals és qui governarà Espanya després que se celebrin, però hi ha una altra multitud d’incògnites que s’hauran de respondre entorn d’aquell dia encara no marcat al calendari. ¿Quant milloraran els resultats del PP després de l’arribada d’Alberto Núñez Feijóo? ¿Mantindrà Sánchez la seva aliança actual? ¿Com es concretarà finalment l’aposta de Yolanda Díaz d’aglutinar l’esquerra? ¿Quin paper tindrà després de les eleccions l’extrema dreta de Santiago Abascal? ¿Aconseguirà Inés Arrimadas que Ciutadans no escrigui el seu epitafi?

Abans de tot això, el 28 de maig se celebraran eleccions autonòmiques en 12 comunitats, inclosa la de Madrid. El mateix dia, les municipals renovaran tots els ajuntaments d’Espanya. Sens dubte, Barcelona és la gran ciutat amb l’escenari més obert. Tres candidats –l’alcaldessa Ada Colau, el republicà Ernest Maragall i el socialista Jaume Collboni– es disputen la victòria a les enquestes, a falta de saber l’impacte de la irrupció de Xavier Trias. Tots aquests interrogants i desafiaments, i els nous que sorgeixin, es començaran a concretar a partir de la setmana que ve.

Sánchez posa a prova la seva fama de supervivent 

El president del Govern central afronta les seves cinquenes eleccions generals al capdavant del PSOE amb l’objectiu de mantenir-se a la Moncloa. En l’última legislatura ha encapçalat el primer Executiu de coalició de la democràcia. Malgrat els frecs amb Unides Podem, mai ha semblat a punt de trencar-se. La seva habilitat per arribar a pactes també amb altres partits –aquí rau la folgada majoria amb la qual tira endavant els seus últims Pressupostos– el consagra com un supervivent de la política.

Feijóo busca liderar una alternativa creïble

Al març, la dreta espanyola es va convèncer que no podria descavalcar Pedro Sánchez amb un candidat tan poc consistent com Pablo Casado i hi va buscar un valor segur. Alberto Núñez Feijóo, el baró per antonomàsia, va fer per fi un pas al capdavant i va agafar les regnes del PP. L’any que comença li toca demostrar que el seu partit no es va equivocar, malgrat la volatilitat de l’efecte Feijóo a les enquestes i als daltabaixos –per exemple respecte a Vox– amb els quals s’ha conduït en els últims mesos.

Yolanda Díaz, davant el repte d’unir l’esquerra

La vicepresidenta segona del Govern central encara una missió que s’ha demostrat històricament complicada: unir en una sola candidatura electoral les forces d’esquerra. La seva relació tibant amb Podem i la seva convicció que Sumar, la plataforma que lidera, ha d’anar més enllà de l’espai que ocupa el partit que va fundar Pablo Iglesias, deixa en l’aire la possibilitat que no hi hagi acord, un fracàs calamitós per a una eventual reedició del Govern d’esquerres.

Abascal, lluny dels ultres d’Itàlia o França

Santiago Abascal somiava truites després de les últimes eleccions generals, quan Vox es va convertir en tercera força política. Tres anys després, les dissensions internes –com la de Macarena Olona– i la renovació del PP han provocat que els ultres espanyols no emulin en les enquestes les experiències d’èxit que la seva família política ha collit a França i sobretot a Itàlia. D’acord amb els últims sondejos, no hi ha arrencada de l’extrema dreta a Espanya.

Elionor en fa 18 en període preelectoral

La princesa Elionor de Borbó farà 18 anys el 31 d’octubre. La majoria d’edat, que arribarà probablement en les setmanes en què s’estarà acabant la legislatura –si Sánchez compleix la seva intenció d’esgotar-la–, marcarà l’inici d’un nou període a la seva vida. Aquell dia, o poc després, la princesa jurarà la Constitució, un primer pas –el pròxim serà obtenir formació militar– per heretar algun dia el tron d’Espanya.

Colau, la figura que enverina els debats

L’alcaldessa de Barcelona tanca l’any amb una mala notícia: per primera vegada, més de la meitat dels ciutadans de la capital catalana pensen que la seva gestió és dolenta o molt dolenta. El que queda fora de dubte és que la figura de Colau aixeca passions i enverina debats. Els comuns ho tenien clar quan van decidir que busqués un tercer mandat a les urnes, confiant que la seva popularitat sigui suficient per imposar-se als seus rivals o almenys evitar una caiguda del seu espai polític.

Ernest Maragall vol una segona victòria útil

Ernest Maragall arribarà a les eleccions amb 80 anys. El 2019 va ser el candidat més votat, però una polèmica maniobra de Colau –que va necessitar els vots de Manuel Valls per tenir èxit– va impedir que el republicà es convertís en alcalde. En aquests quatre anys, Maragall ha allargat la mà a l’alcaldessa en més ocasions que les que li ha plantejat batalla oberta. Serveixi d’exemple el suport d’ERC a Colau en tots els seus grans desafiaments, començant pels quatre pressupostos.

Collboni, a capitalitzar la marca a l’alça del PSC

El PSC s’ha especialitzat en els últims temps a canviar de candidat poc abans de les eleccions, així que durant part de l’any els rumors que arribaven de Ferraz i de la Moncloa van fer que Jaume Collboni no ho veiés prou clar. Però, una vegada consolidat com a aspirant socialista a recuperar Barcelona, compta amb el vent dels socialistes que governen a Madrid i el bon moment d’una marca electoral que ha governat la ciutat més de 31 anys.

Trias busca donar la sorpresa en el seu últim ball

Després de pensar-s’ho molt, Xavier Trias (76 anys) també tindrà el seu ‘last dance’ a les eleccions municipals del 2023. Al contrari del que li passa a Collboni, l’exalcalde de Barcelona entre el 2011 i el 2015, procurarà que unes sigles en retrocés –les de Junts– no perjudiquin les seves opcions. En principi surt per darrere dels altres tres aspirants, després que la candidata que el partit va elegir al gener, Elsa Artadi, anunciés per sorpresa al maig que es retirava de la política.

Ayuso mesura les seves forces més enllà de Madrid

Isabel Díaz Ayuso afronta el 28 de maig dos reptes en les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid: el de revalidar la presidència que va consolidar a les urnes fa menys d’un any i el de mesurar la seva força com a eventual líder del PP espanyol davant una també eventual patacada d’Alberto Núñez Feijóo. El president popular, que ha actuat en els seus primers mesos al capdavant del partit, clarament condicionat per Ayuso, sap que en la popularitat d’ella hi ha el seu rival intern més temible.

Zelenski es consolida com a líder inesperat

El salt a la fama de Volodímir Zelenski es va produir, a desgrat seu, quan va començar la invasió del seu país. Des del principi, la figura resistent del president ucraïnès, sovint en samarreta o en dessuadora, es va convertir en un símbol del valor del seu poble, que aguanta l’envestida russa molt millor del que s’esperava. El 2023, Zelenski continuarà fent front als atacs –com els d’aquest Nadal a Kherson– i exercint en paral·lel els seus particulars dots diplomàtics.

Putin es juga el seu futur a Ucraïna

Vladímir Putin va planejar una guerra que durés pocs dies i després substituiria els governants d’Ucraïna per altres de pròxims als postulats russos. Més de 10 mesos després no ha aconseguit conquerir ni una sola ciutat important i fins i tot ha aconseguit sonores derrotes al front en els últims mesos. Com més s’allargui el conflicte sense resultats satisfactoris per ell, més probable serà que es faci realitat l’ambició occidental del fet que a Rússia sorgeixi una alternativa al seu poder omnímode.

Xi Jinping afronta un escenari desconegut

La por, tant de les protestes pel cansament ciutadà cap a la política de ‘covid zero’ com de la recessió econòmica, ha portat Xi Jinping a canviar radicalment la seva postura davant el virus. Com a conseqüència, els xinesos s’estan infectant a un ritme impossible de conèixer amb exactitud, però, en qualsevol cas, molt alt. El president del gegant asiàtic, consolidat en l’últim congrés del Partit Comunista, haurà de lidiar amb això i haurà de continuar fent equilibrismes respecte al conflicte a Ucraïna.

Biden decideix si es presenta a la reelecció

Les eleccions presidencials del 2024 arribaran quan Joe Biden, president dels Estats Units, estigui a punt de fer 82 anys. Això fa que estigui dubtant entre optar o no a un segon mandat, tot i que fins al moment tots els senyals apunten que està disposat a encapçalar de nou la candidatura demòcrata. Biden va anunciar que prendrà una decisió en les primeres setmanes del 2023. El bon resultat del seu partit en les eleccions de mig mandat li pot donar l’impuls definitiu.

DeSantis, l’alternativa republicana a Trump

Ron DeSantis, governador de Florida, es va consagrar com a estrella republicana en les eleccions legislatives del novembre. Molts dels seus companys es van estavellar, sobretot els apadrinats per Donald Trump, però ell va aconseguir una gran victòria. Aquest èxit li va fer guanyar les crítiques immediates de Trump, que ha anunciat que es vol presentar a les eleccions del 2024 i que el veu com el seu principal rival. És paradoxal, perquè les mesures que ha impulsat el situen com a més trumpista que l’expresident.