¿Per què Anticorrupció i la Fiscalia Europea es disputen el cas Ayuso?

Les claus del xoc Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

¿Per què Anticorrupció i la Fiscalia Europea es disputen el cas Ayuso?

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El contracte firmat per la Comunitat de Madrid amb l’empresa Priviet Sportive per comprar mascaretes en plena pandèmia per un import de 1.512.500 euros, dels quals el germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en va cobrar 55.000 per la seva intermediació, s’ha convertit en el primer cas en què se sap que hi ha hagut un conflicte de competències entre la flamant Fiscalia Europea, creada el juny de l’any passat, i l’especialitzada a Espanya en delictes de corrupció. Les dues reclamen la investigació, el que ha suposat un encreuament d’escrits que no ha frenat el decret de la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que dilluns passat va recolzar Anticorrupció, el que a la pràctica va suposar que les dues desenvolupin en paral·lel les seves investigacions.

1

¿Són diferents les diligències de la Fiscalia Europea i les d’Anticorrupció?

Sí. La Fiscalia Europea instrueix directament, com passa pràcticament a tots els països menys a Espanya, on ho fan els jutges. Així mentre l’equip de fiscals de la delegació espanyola a Europa que encapçala Concepción Sabadell ha començat la investigació penal del contracte denunciat per l’oposició madrilenya, Anticorrupció practica diligències per determinar si hi ha prou indicis de delicte com per presentar una querella o una denúncia en un jutjat, el que suposaria la judicialització de les actuacions.

2

¿El contracte és a l’Audiència Nacional?

El contracte ja és a l’Audiència Nacional per les diligències obertes per la Fiscalia Europea, que com que instrueix directament, s’ha dirigit a l’Audiència Nacional perquè un jutge vetlli per les garanties del procés que segueix. Li ha tocat, per repartiment, al titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1, Alejandro Abascal. No és equiparable a la judicialització del procediment que es produeix quan es presenta una denúncia davant un jutjat i que obliga a arxivar les diligències fiscals. L’oposició madrilenya va presentar les seves denúncies a Anticorrupció, per la qual cosa encara no s’ha produït l’obertura d’un procés penal.

3

¿Com es decideix la competència d’una i altra fiscalia?

La competència entre les dues fiscalies ve determinada pels delictes en què es pugui emmarcar el contracte investigat. La Fiscalia Europea neix per perseguir el frau que afecta als interessos financers de la Unió Europea i és competent per investigar els delictes contra la Hisenda de la Unió Europea, i el suborn i la malversació quan perjudiquin o puguin perjudicar els interessos financers de la Unió.

Anticorrupció es resisteix a arxivar les seves diligències, perquè considera que no hi ha malversació ni frau a la Hisenda Europea ni suborn, sinó, en el seu cas, tràfic d’influències o falsedat en document, uns delictes relacionats amb la corrupció que afecten interessos nacionals. Argumenta que el que pretén aclarir és «si un funcionari va contractar amb una empresa determinada induït pel seu superior; si un particular va obtenir d’una empresa una remuneració indeguda a canvi d’exercir influències sobre un funcionari públic, o si un particular va poder emetre a una empresa una factura amb dades inveraces respecte de la causa o quantia de tal remuneració».

4

¿Qui decideix què passa en cas de conflicte?

Per entendre el conflicte suscitat s’ha de pensar en dues circumstàncies. Una és que la Fiscalia Europea pràcticament comença ara la seva etapa i està perfilant el seu àmbit d’actuació, a través dels procediments que inicia. L’altra és que gran part de la despesa pública procedeix de fons europeus, de tal manera que si tot delicte relacionat amb aquests fos competència de la primera, Anticorrupció veuria seriosament minvades les causes en què representa el ministeri públic.

La llei que regula les relacions entre les dues fiscalies determina que els conflictes competencials que hi hagi han de ser resolts per l’autoritat nacional, que en aquest cas seria la Fiscalia General de l’Estat. Com que, òbviament, no pot obligar l’europea a tancar les seves investigacions, en el decret en què ratifica la posició d’Anticorrupció s’empara en la diferent naturalesa dels delictes competència de cada fiscalia per permetre que hi hagi una doble investigació.

El seu decret no ha convençut la Fiscalia Europea que en un comunicat molt dur va reiterar la necessitat de consultar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, cosa que el portaveu de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand, va ratificar aquest divendres.