Vox llança la seva nova agenda: xenofòbia, centralització, il·legalització de partits i supressió de drets

A Madrid

Vox llança la seva nova agenda: xenofòbia, centralització, il·legalització de partits i supressió de drets

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Vox vol transformar les 17 tonalitats que componen el logo circular de l’Agenda 2030 –una representació dels 17 objectius marcats per l’ONU– en només dos: el vermell i el groc. L’‘Agenda Espanya’, així ha batejat el líder del partit ultra, Santiago Abascal, el seu nou document programàtic, «una resposta a les agendes globalistes». I tant. Els 20 punts en els quals la formació d’extrema dreta estructura les seves mesures traspuen xenofòbia, centralisme, antieuropeisme i la pèrdua de drets adquirits a Espanya des de fa temps.

1

Tornada al centralisme

En contra de l’esperit de la Constitució de 1978, Vox proposa reduir les comunitats autònomes a la mínima expressió. Tornar al centralisme. Entre les primeres mesures que planteja l’‘Agenda Espanya’ hi ha la d’alliberar-se «de la ineficient estructura autonòmica»; retirar les competències a les comunitats en matèria d’Educació, Sanitat, Seguretat i Justícia; suprimir les policies autonòmiques, tancar les televisions de les comunitats... En resum, «desmuntar el sistema autonòmic».

A més, el document de Vox planteja una gran baixada fiscal. Pretenen eliminar l’impost de Patrimoni, el de Successions i Donacions, una «baixada radical» de l’IVA per a certs productes, la rebaixa de l’IRPF o la reducció del tipus de l’Impost sobre Societats. L’única alternativa que plantegen per compensar aquesta pèrdua d’ingressos, necessaris per mantenir els serveis públics, és acabar amb el sistema autonòmic.

2

Il·legalització de partits

De la mà de la retallada de l’estat autonòmic presenten una sèrie de mesures per acabar amb aquells partits que no apostin per la unitat nacional. Com fa temps que proclamen, volen il·legalitzar aquelles formacions que «persegueixin la destrucció de la unitat territorial de la Nació i de la seva sobirania». Tot i que ho expressin per la legítima via de la política. ERC, PDeCat, Junts, la CUP i el BNG estarien fora de la llei. En total, més de dos milions de votants es quedarien sense representació al Congrés. Així mateix, plantegen la suspensió de l’autonomia d’aquelles comunitats que atemptin «contra la unitat d’Espanya», cosa que ja va passar al posar-se en marxa l’article 155 de la Constitució.

Per contra, proposen reforçar la «protecció jurídica als símbols» d’Espanya, agreujant les penes per ofenses a «la bandera, l’himne i la Corona». Fan menció especial a la difusió de «la identitat nacional i l’aportació d’Espanya a la civilització i a la història universal, amb especial atenció a les gestes i proeses» d’herois nacionals. Dissabte passat, Abascal ja va qualificar la Conquesta d’Amèrica de «el millor que hagi fet cap nació en la història de la humanitat».

3

Supressió de drets

L’avortament és legal a Espanya des de l’any 2010 i des de fa uns mesos ho és també l’eutanàsia. L’‘Agenda Espanya’ de Vox recull la pretensió dels ultres de derogar tots dos drets. Preveient que això no ho puguin aconseguir, també es planteja suprimir de la Sanitat Pública «les intervencions quirúrgiques alienes a la salut, entre les quals destaquen l’avortament, l’eutanàsia o el canvi de sexe. A més, volen tombar les lleis de Violència de Gènere.

4

Xenofòbia

«A Espanya només s’entra de manera legal, ordenada i amb voluntat d’integrar-se i aportar al desenvolupament de la Nació», arrenca la primera mesura del bloc d’immigració. En un text ple d’articulats xenòfobs –consideren «delictes importats» les violacions grupals–, plantegen que «qualsevol persona que entre irregularment» ha de saber que «mai podrà regularitzar la seva situació a Espanya», passi el temps que passi. A més, planteja l’expulsió de tots els «immigrants legals» que cometin delictes, així com dels menors estrangers no acompanyats.

Les seves propostes també van en la línia de fomentar que les empreses contractin principalment «treballadors d’Espanya» i només permetre l’entrada de migrants mentre s’asseguri l’«ocupació dels espanyols». En matèria de sanitat pretenen suprimir l’accés universal per no atendre aquells que «violenten» les fronteres.

5

Antieuropeisme

L’‘Agenda Espanya’, contrària en diversos aspectes a la Constitució espanyola, s’enfronta també a l’esperit de la Unió Europea. El partit d’extrema dreta proposa «recuperar la sobirania judicial» derogant «totes les lleis que col·loquen les decisions de tribunals internacionals per sobre de les sentències del Tribunal Suprem», malgrat que una condició de formar part de la UE és adaptar les nostres lleis al dret comunitari. En un altre apartat insisteixen a «proclamar la primacia del Dret nacional sobre l’europeu». No obstant, malgrat que no volen que Europa marqui les decisions d’Espanya, recullen que tots els països europeus hauran de tancar «les mesquites islamistes fonamentalistes».