Exercicis militars

Els EUA neguen que les maniobres amb el Marroc s’hagin de desenvolupar al Sàhara Occidental

  • El Comandament dels EUA per a l’Àfrica desmenteix a EL PERIÓDICO que s’hagi inclòs el territori en disputa entre els emplaçaments escollits per als exercicis militars de l’Africa Lion 2021

barcelona/E2vmFFIWQAUIqpC.jpg

barcelona/E2vmFFIWQAUIqpC.jpg

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Les maniobres militars conegudes com a Africa Lion 2021, en les quals participaran el Marroc, els Estats Units i set països més, no se celebraran al Sàhara Occidental. Així ho ha afirmat a EL PERIÓDICO el Comandament Militar dels EUA per a l’Àfrica (Africom) mirant d’aclarir les especulacions aparegudes aquesta setmana en alguns mitjans i avivades pel mateix president marroquí, Saad Dine El Otmani, el qual va afirmar aquesta mateixa setmana que part dels exercicis se celebrarien a l’antiga colònia espanyola, un gest que suposaria «la culminació del reconeixement nord-americà de la marroquinitat del Sàhara». Aquestes informacions han sigut categòricament negades per Africom. «El que s’ha publicat en els mitjans no és correcte», ha dit la cap de premsa del Comando per a l’Àfrica, Bardha Azari.  

Africa Lion és el nom de les majors maniobres militars que el Pentàgon porta a cap anualment en el continent africà. Aquest any està previst que se celebrin entre el 7 i el 18 de juny entre el Marroc, Tunísia i el Senegal, amb la participació de 7.800 soldats de nou països, als quals es sumaran 67 avions de combat i recolzament, així com dos components navals. En el Regne alauita s’han escollit diverses localitzacions, des de la base aèria de Kenitra, al nord del país, fins a Tantan i Guerir Labouhi, al sud, totes dues situades al nord de la frontera del Sàhara Occidental, segons Africom. Aquesta última plaça és al sud-est d’Assa, enganxada al riu Draa. 

Decisió adoptada abans del reconeixement de Trump

«Els comandaments militars nord-americans i marroquins van considerar nombroses ubicacions i van treballar molt estretament per mirar d’escollir les millors a fi de garantir l’èxit d’Africa Lion 2021», ha afirmat Azari en declaracions a aquest diari. «Al final es van decantar pels llocs proposats a l’inici del procés de planificació a l’estiu del 2020». O el que és el mateix, les places per portar a terme els entrenaments es van decidir abans que Donald Trump reconegués la sobirania marroquina del Sàhara Occidental el desembre del 2020, una postura que xoca amb les resolucions de les Nacions Unides i el consens majoritari de la comunitat internacional. L’Africa Lion 2020 va acabar cancel·lant-se per la pandèmia.

«Les ubicacions no van canviar amb el temps, es van mantenir les mateixes», remarca la portaveu. «Aquests emplaçaments es van escollir seguint un criteri: assegurar-nos que el major exercici d’entrenament militar a l’Àfrica continua reforçant l’aliança en temes de seguretat entre els EUA i el Marroc, així com la nostra relació amb altres nacions participants, a mesura que treballem conjuntament per garantir l’estabilitat regional». Azari afirma que a més de les places esmentades, els exercicis se celebraran també als voltants d’Agadir i a dos emplaçaments marítims, però en cap cas s’endinsaran al Sàhara Occidental.

Espanya no hi participarà

Notícies relacionades

La qüestió ha adquirit una especial rellevància després que ‘El País’ publiqués que Espanya ha refusat participar aquest any en les maniobres africanes organitzades pel Pentàgon, en les quals sí que ha pres part en altres edicions. Defensa hauria esgrimit motius pressupostaris, tot i que segons fonts governamentals citades pel diari madrileny la raó de fons hauria sigut la suposada inclusió del Sàhara Occidental entre els camps d’entrenament proposats.

Africom no ha volgut entrar en la decisió espanyola, però li ha tret ferro a l’assegurar que està lluny de ser excepcional. «Sabem que no hi participaran. No és del tot inusual. Quan comença la planificació amb nombrosos aliats i països participants, és habitual que alguns es despengin per diferents motius, de vegades per motius interns que desconeixem», ha dit Azari.