Olga Tubau: l'elegància a l'estrada

La defensora de Trapero té una sensibilitat especial i una tècnica professional minuciosa

zentauroepp34056081 tubau201021155826

zentauroepp34056081 tubau201021155826 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Elegant per fora i per dins, amb una tècnica professional minuciosa, amb estil propi, i una sensibilitat especial que va sortir a col·lació quan es va emocionar en el seu informe final en defensa del major dels Mossos Josep Lluís Trapero«Olga, les llàgrimes són el fruit de la bona feina i una passió per la veritat i a la seva defensa. Gràcies per la teva tasca i estil». Les paraules del també penalista barceloní David Aineto a Twitter reflecteixen el sentir del món del dret cap a l’advocada Olga Tubau (París, 1961), una jurista que a cop d’esforç i ‘sapienza’ s’ha anat guanyat en la seva llarga trajectòria el respecte no només dels seus col·legues de professió i la judicatura. Però no només pels seus coneixements jurídics, sinó també per la seva humanitat.

Fins fa poc, en el seu perfil de WhatsApp hi apareixia Gregory Peck en la seva encarnació d’Atticus Finch, un dels advocats més famosos de la literatura i el cine, protagonista de ‘Matar un ruiseñor’. Ara hi té una imatge seva. Casada i amb tres fills (un d’ells treballa al seu despatx), Tubau és una devoradora de llibres. Té una especial devoció per Albert Camus, tot i que és una amant de la literatura francesa en general, pel seu origen parisenc, i de la novel·la policíaca, segons els seus pròxims. A les seves prestatgeries no falten obres d’Andrea Camilleri, el creador del comissari Montalbano, i Donna Leon, la  mare del comissari venecià Guido Brunetti.

«És una dona equilibrada, de molt pocs excessos i moderada en tot», explica a aquest diari una persona molt pròxima a ella. Menja poc i molt sa, amb abundants vegetals en la seva alimentació habitual. A consolidar aquest equilibri l’ajuda una de les seves aficions: nedar a mar obert. Faci fred o calor, amb neoprè o no, és habitual que allargui els estius uns mesos per llançar-se a l’aigua i fer braçades. El ball és una altra de les seves passions. En dona mostra al sopar anual de Sant Raimon de Penyafort, que organitza el Col·legi d’Advocats de Barcelona. Amiga dels seus amics fins a les últimes conseqüències, en la seva vida professional la discreció és la seva constant.

L’essència del mestre

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona el 1985, màster en Dret Penal i Ciències Polítiques, va ser membre de la junta de govern del col·legi professional. Tubau va començar la seva etapa com a advocada al despatx de Luis del Castillo (Madrid, 1934-Figueres, 2018). Anys abans havia conegut Berta, filla d’aquest mestre jurista i també advocada, al Liceu Francès, on va ingressar al traslladar-se de París a Barcelona. Luis es va adonar que el futur de Tubau eren les lleis i no la filosofia francesa, que era el que ella volia estudiar. Al final, l’advocada defensora de Trapero va escollir el camí del Dret. Després de passar pel bufet Jufresa&Martell, el 2004, va muntar el seu propi gabinet jurídic amb Lydia Lajara, al qual es va incorporar Carlos Echevarri.

Notícies relacionades

Trapero no ha sigut, ni de bon tros, el seu primer cas mediàtic. Als 90, Tubau va representar Segundo Marey, un venedor immobiliari d’oficines que mercenaris pagats amb fons reservats del Ministeri de l’Interior van confondre per un etarra i van segrestar. Va ser el judici que va sentenciar els GAL i que va acabar amb la condemna de l’exministre José Barrionuevo i l’exsecretari de seguretat Rafael Vera. Però també ha portat desenes i desenes de processos penals que no han sortit a la llum pública. Petits, grans, mitjans.

video 3663392 / periodico

 Als Mossos encara se la recorda pel seu èxit en el cas d’Ester Quintana. Aquesta advocada va aconseguir l’absolució dels dos agents acusats de rebentar l’ull amb una bala de goma a aquesta dona durant una vaga general, però també va aconseguir que la Generalitat pagués a la víctima una indemnització abans del judici. El nom de Tubau ha tornat a la palestra en les últimes setmanes: representa el productor televisiu Josep Maria Mainat.