EL NOU TAULER POLÍTIC

Ponts contra blocs

El PSC ja governa amb els independentistes en 54 municipis, la meitat amb alcalde de JxCat

Els nous pactes es multipliquen després de la sentència del procés i la repetició de les eleccions generals

alcaldiasw

alcaldiasw

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els ponts trencats del 155 han quedat, dos anys i mig després, enrere i cada vegada hi ha més aliances més enllà dels blocs. Mentre JxCat ja prepara una campanya electoral airejant l’espantall del tripartit, els postconvergents són els que més pactes han firmat l’últim any amb els socialistes. No només el cèlebre de la Diputació de Barcelona, sinó amb especial profusió en l’àmbit municipal. Els socialistes ja governen amb els independentistes en 54 municipis (la meitat amb alcalde de JxCat, 15 d’ERC i 12 del PSC) després que, passades la sentència del ‘procés’ i les eleccions del 9-N, s’hagin segellat molts nous acords. 

En els últims mesos la sociovergència ha avançat amb els pactes de Molins, Vilanova del Camí, Montgat, Salou, Premià de Dalt i Tortosa. El PSC també ha aconseguit en l’últim trimestre aliances amb els republicans a Tiana, Sitges i Tàrrega. 

«Crec que hem de reprendre projectes compartits entre forces de diferents blocs per recuperar la via que mai havíem d’haver abandonat», sentencia Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei, que defensa que el «món local és un molt bon espai per lluitar contra la política de blocs». El mes passat va integrar al seu govern JxCat, dos anys després que els postconvergents els fessin fora de l’executiu municipal pel 155. «Sempre he dit que hem de treballar des de la responsabilitat i no des del ressentiment», explica Paz, vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. 

«A Tàrrega arriba el govern del 155», va clamar la portaveu de JxCat, Rosa Maria Perelló, quan el 19 de desembre el PSC va entrar a l’executiu municipal, que comparteix amb ERC i la CUP. Tot just un parell de setmanes després, el 8 de gener, eren els seus companys postconvergents de Tortosa els que integraven els socialistes a l’equip de govern, davant de l’amenaça d’una moció de censura dels republicans. Així, Meritxell Roigé, l’alcaldessa de JxCat, seguia la línia del seu homòlegs de Salou, Pere Granados, i Premià de Dalt, Josep Triadó, que havia sumat regidors del PSC el setembre i l’octubre.

Notícies relacionades

No han sigut les úniques noves sociovergències registrades l’últim trimestre. Com a Molins, a Vilanova del Camí han sigut els socialistes els que han integrat aquest febrer postconvergents al seu equip municipal. El 18 de desembre les dues forces es van aliar per fer fora ERC de l’ajuntament a Montgat en un acord pel qual el socialista Andreu Absil serà alcalde els dos primers anys i la postconvergent Mercè Marín la resta de legislatura.

Peculiars tripartits

Els socialistes també van entrar fa un mes, el 17 de febrer, a l’equip de govern de Sitges, on configuren un peculiar tripartit junt amb ERC i la CUP, fórmula que ja es dona a Sant Cugat. Tot i que no supera la transversalitat més extrema, la de Sant Vicenç de Montalt, on l’alcalde socialista té regidors amb cartera de la CUP i de Ciutadans.