CAMÍ DE LES URNES

Carmena i Colau, adversàries per una nit

L'exalcaldessa madrilenya demanarà el vot per Errejón i la regidora de Barcelona per Iglesias

Només 12 quilòmetres les separaran en els actes de tancament de campanya a Madrid

undefined43705326 manuela carmena ada colau191107193418

undefined43705326 manuela carmena ada colau191107193418 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La vida fa molt voltes i et porta per camins que no t’esperes. Això mateix podrien estar pensant ara Manuela Carmena i Ada Colau, que aquest divendres seran adversàries en l’arena política, almenys durant una nit. L’exalcaldessa de Madrid demanarà el vot per Més País i Íñigo Errejón i al davant tindrà l’encara regidora de Barcelona, que reclamarà els recolzaments per a Unides Podem i Pablo Iglesias. Trencat el duet Iglesias-Errejón, cada un es queda amb la seva alcaldessa de referència. 

Madrid és la plaça escollida pels dos candidats a la presidència del Govern per lluitar els últims minuts de campanya electoral i tots dos han posat tota la carn a la graella per disputar el vot dels que, a dos dies de les eleccions, continuen indecisos. El líder morat, envoltat pel seu nucli més fort, ha cridat a files a Colau, alcaldessa de la segona capital d’Espanya i una de les figures més fortesd’En Comú Podem, la confluència catalana d’Unides Podem. D’altra banda, el seu antic company, tindrà al costat Carmena, jutge emèrita i un delspesos pesants del progressisme a Madrid

Cinc anys després...

La relació entre totes dues va començar fa gairebé cinc anys. De generacions diferents, van arribar alhora a la política.  Havien coincidit algunes vegades en debats televisius i van acabar arribant a l’alcaldia de les seves ciutats el mateix dia. Des d’aleshores, les dues polítiques es van allargar la mà per intentar construir ponts entre Madrid i Barcelona, relaxar les tensions creades pel conflicte català i donar exemple de diàleg. Van intercanviar polítiques, van intentar beure l’una de l’altra i van trobar en el feminisme una bandera per enarborar juntes. Tot i que mai van arribar a ser íntimes amigues, i durant els últims temps s’han anat distanciant, entre elles no va faltar el respecte ni les bones paraules

Una de les últimes vegades que van coincidir va ser a Barcelona, fa només uns mesos. La política madrilenya va viatjar a la ciutat el juliol per donar el pregó de la festa major de La Mercè. L’elecció de Carmena com a pregonera va ser criticada per sectors independentistes i Colau no va tardar a sortir a defensar-la: «Aquells que l’han qüestionat, si no poden dialogar amb Carmena, ¿amb qui creuen que podran dialogar?». 

12 quilòmetres les separen

Notícies relacionades

En aquells moments, la repetició electoral només eraun miratge que quedava a un parell de mesos de fer-se realitat, una possible candidatura d’Errejón en el cas de tornar a instal·lar les urnes era un simple rumor i Carmena havia deixat enrere la seva etapa política. 

Ara, amb un escenari totalment diferent sobre la taula, les alcaldesses, ja per sempre, del canvi veuen com la trajectòria dels seus socis les separa. Concretament 12 quilòmetres. Els que separen el pavelló satèl·lit Madrid Arena a la Casa de Campo –on Errejón farà la seva última crida al vot fent gala de la seva capacitat per desbloquejar– i el pavelló 1 d’IFEMA –lloc escollit per Iglesias per acabar una campanya en la qual ha posat en el centre de les seves crítiques Pedro Sánchez.