El PP no parla de Franco

La direcció demana als seus dirigents esquivar les preguntes sobre el dictador, l'avortament i l'eutanàsia

Reclama també prudència fins que surti la sentència del Tribunal Suprem sobre els dirigents de l'1-O

undefined50267575 02 10 2019 imagen del valle de los ca dos  donde est  enterr191008162444

undefined50267575 02 10 2019 imagen del valle de los ca dos donde est enterr191008162444 / Ricardo Rubio - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Alguns dirigents del PP no s’acaben de creure que Pedro Sánchez hagi facilitat a Pablo Casado l’oportunitat de renéixer. A l’abril, el president dels conservadors va portar el partit a la cota més baixa al Congrés en les generals (66 diputats, només nou més que Ciutadans) i va escorar les sigles a la dreta per la seva por de Vox. Ara, amb prou feines sis mesos després, Casado està immers en el procés de moderació i rectificació del seu discurs per separar-se de la formació ultra, un canvi que va començar després de la desfeta a les urnes, i veu amb esperança les enquestes, que assenyalen un creixement segur. El sondeig de GESOP per a aquest diari apunta a un creixement de fins als 91 escons. 

Aquesta tendència a l’alça en els estudis demoscòpics i la debilitat que els populars detecten en el PSOE per proposar pujades de les pensions quan falten més de 40 dies per al dia de les eleccions, han despertat un optimisme desconegut a la seu de Génova aquest últim any. La direcció del partit ha donat ordre als seus diputats, senadors, eurodiputats i dirigents territorials de «no ficar-se en embolics» i provar de guanyar les eleccions. Per complir aquesta màxima, segons fonts conservadores, els han recomanat evitar alguns assumptes controvertits, en concret Franco, l’avortament i l’eutanàsia. Génova també ha demanat prudència a l’hora de comentar el judici del procés i el possible contingut de la sentència. 

Notícies relacionades

Casado ho va aconseguir dilluns, en una entrevista a Esradio quan va esquivar les preguntes sobre Vox i l’exhumació del dictador amb un missatge sobre la poca «utilitat» d’aquest debat per a la vida dels espanyols. També el secretari general, Teodoro García Egea, va desviar aquell mateix dia la pregunta sobre les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la crema d’esglésies. Ho va fer amb el missatge que el PP no es deixarà «enredar» per «l’esquerra», com si la dirigent autonòmica no hagués dit el que ha dit. Els conservadors volen que siguin els representants de Vox els que alimentin aquests debats, perquè siguin ells els que es retratin i, de retruc, els ajudin a centrar-se per omissió. 

Seguir els «argumentaris»

Segons la direcció del PP, la màxima de «no posar-se en embolics» ha d’anar acompanyada amb la transmissió de manera exponencial, a través de totes les estructures autonòmiques i locals del partit a tot Espanya, dels «argumentaris» elaborats a la seu i que estaran centrats especialment en l’economia en les pròximes setmanes. Casado vol vendre experiència i ho ha visualitzat amb la nova llista de Madrid (Ana Pastor, de número dos; Elvira Rodríguez, Isabel García Tejerina). Una estratègia amb què espera remarcar la distància amb Ciutadans, en aquests moments sense un equip econòmic clar després de les dimissions de Toni Roldán i Francisco de la Torre.