Catalunya, eix de campanya

Els socialistes temen que un augment de la tensió territorial perjudiqui les seves opcions el 10-N

Casado demana intervenir els Mossos i Rivera busca treure rèdit a la seva moció de censura al Parlament

zentauroepp49815917 diada190911184651

zentauroepp49815917 diada190911184651 / ANC FOTOPERIODISME NET

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Catalunya amenaça de convertir-se en l’eix principal de la campanya per a les eleccions del 10 de novembre. Ni els motius de la repetició de les generals, ni les males dades econòmiques ni els possibles pactes després del pas per les urnes. Catalunya. La sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O, que s’espera per a mitjans d’octubre, i la recent detenció per terrorisme de diversos membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT) poden acabar copant tot el debat. Els partits fan càlculs sobre com pot afectar en el resultat final, amb els dos principals candidats, Pedro Sánchez i Pablo Casado, centrant bona part dels seus discursos en la situació actual i la que ha de venir. 

Els socialistes temen que la crisi territorial s’agreugi al caliu de la sentència. El previsible augment de la tensió eclipsaria el discurs que Sánchez vol traslladar en tots els seus actes, en els quals ell apareix com l’únic que pot salvar Espanya de la «paràlisi», i alhora trontollaria la tesi del Govern que la seva «política de diàleg» ha funcionat malgrat tot. Segons l’opinió de l’Executiu, l’independentisme «radical» té ara menys força que fa un any i mig, quan el líder del PSOE va arribar a la Moncloa a través de la moció de censura. S’haurà de veure en les pròximes setmanes.

Sánchez ha entrat de ple en el mode campanya. Dissabte va protagonitzar el comitè federal del seu partit; diumenge,la Festa de la Rosa del PSCFesta de la Rosa, a Gavà, i aquest dilluns ha presentat la seva campanya, que tindrà com a lema ‘Ahora Gobierno, Ahora España’Tindrà actes per tot Espanya cada dia d’aquesta setmana. Els socialistes creuen que una part del seu electorat tradicional pot tenir la temptació de quedar-se aquesta vegada a casa, així que s’aboquen a la mobilització.  

Les crides al vot útil són constants en els discursos del president en funcions, però també les advertències a l’independentisme, sobretot després que republicans i neoconvergents mostressin el seu recolzament als detinguts. «Els independentistes han comès errors gegantins. Els reclamo que no cometin el pitjor de tots, que no juguin amb foc, que condemnin la violència», ha assenyalat aquest dilluns. 

Pablo Iglesias no ocupa cap espai en els discursos del president. Però, sí, Íñigo Errejón, que aspira a atreuresimpatitzants socialistes descontents amb la repetició electoral. «Som l’esquerra que no s’avergonyeix mai d’aquesta paraula que és Espanya», ha dit Sánchez, jugant al contrast amb l’antic número dos de Podem, la formació del qual es diu Més País, en lloc de Més Espanya. «Parlem en nom de Catalunya, perquè som l’essència de Catalunya», ha conclòs el líder socialista.

Llei de seguretat nacional

El PP, com ha escenificat aquest dilluns a Barcelona, on Casado ha volgut celebrar el comitè de direcció, ja s’ha oblidat del 155 i prefereix recolzar-se en altres lleis «bàsiques», com ara la llei de seguretat nacional, amb la qual la Moncloa podria intervenir els Mossos en cas necessari. Els conservadors consideren que davant elspresumptes contactes de Quim Torra amb els detinguts de l’ERT s’ha d’aplicar aquesta norma perquè la policia autonòmica deixi de «rebre ordres il·legals», informa Júlia Regué. 

Notícies relacionades

Fonts del nucli dur de Casado afirmen que el seu líder ha de tenir «altura de mires» no s’ha de deixar arrossegar (al contrari del que va fer fins a mitjans d’any) per Ciutadans i Vox. Els taronges, vistos els seus primers passos, seguiran amb Catalunya en el centre de les seves polítiques. Després de més d’un any de justificar per què no presentaven una moció de censura contra Torra, ara, quan les enquestes li donen l’esquena i després del desafiament del Parlament, Rivera ha donat llum verda. De fet, aquest dimarts, segon aniversari de l’1-O, el polític català presidirà la reunió del grup al Parlament per presumir de la iniciativa. No arribarà a res, perquè els números no donen, però Ciutadans intentarà retratar el PSC, que no recolzarà la moció, en un intent de tancar la fuga de vots que temen que acabi en els socialistes. 

Vox, que exerceix l’acusació popular en el judici de l’1-O, no ha volgut recolzar-se en aquesta posició privilegiada en el judici per treure’n profit, tot i que confien que, després de la decisió del Suprem, els votants els premiïn i recordin la seva tasca contra els dirigents sobiranistes, afirma un alt càrrec del partit ultra.