L'ENDIMONIADA INVESTIDURA

La tessitura del rei Felip VI

Felip VI podria esgotar al màxim els terminis i deixar aquesta decisió última per divendres a primera hora

El cap de l'Estat comunicarà aquesta nit la conclusió a la qual ha arribat després d'escoltar tots els dirigents

zentauroepp44562228 graf2664 palma de mallorca  islas baleares   6 8 2018   el r190806222503

zentauroepp44562228 graf2664 palma de mallorca islas baleares 6 8 2018 el r190806222503 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Una altra situació inèdita. L’habitual és que el cap de l’Estat comuniqui poc després d’acabar la ronda de contactes amb els grups polítics si designa un dels dirigents per formar Govern o si dissol les Corts i convoca eleccions. No obstant, en aquesta ocasió, les últimes maniobres de Ciutadans al plantejar una abstenció condicionada davant d’una hipotètica investidura de Pedro Sánchez i les converses del president en funcions amb el polític català i també amb Pablo Casado (PP) i Pablo Iglesias (Podem), poden portar Felip VI a esgotar al màxim els terminis i deixar aquesta decisió última per divendres a primera hora. A la Zarzuela demanen prudència i recorden que la ronda de contactes encara està en marxa. El cap de l’Estat, assenyalen fonts oficials, vol escoltar directament tots els dirigents abans de prendre una decisió.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, si al final el Monarca decideix donar més marge, podria convocar el debat d’investidura dissabte i dilluns. Aquella última jornada acaba el termini de dos mesos que es va obrir el 23 de juliol, quan els 350 diputats van rebutjar la candidatura de Sánchez. «És raonable [que el Rei doni més marge]. Sánchez té dues ofertes a sobre de la taula, per l’esquerra, amb nosaltres, i, per la dreta, amb Ciutadans»,ha comentat Iglesias sobre aquesta opció en una breu roda de premsa al Congrés després de la seva cita amb el cap de l’Estat.  

Notícies relacionades

Pocs minuts després, el partit de Rivera ha enviat un comunicat per informar de la conversa amb el secretari general del PSOE en el qual els taronges, pel to utilitzat, sembla difícil l’entesa entre els dos dirigents. En aquest text, Ciutadans parla d’una «presa de pèl» dels socialistes i assegura que en la conversa Sánchez ha mentit Rivera quan ha desdenyat les condicions (sobre Navarra, Catalunya i l’economia) que el dirigent català posa per a aquest acostament al president en funcions dient que ja es donen. Segons els taronges, «a Navarra governa el PSN en coalició amb els nacionalistes de Geroa Bai i el recolzament de Bildu» i li demana que «trenqui aquest pacte»; «a Catalunya els polítics separatistes estan redoblant el seu desafiament amb Torra» i exigeixen que no s’indulti els presos de l’1-O i abordar la «planificació» del 155, i el programa econòmic del PSOE «recull una pujada de la despesa de 30.000 milions d’euros i pujades d’impostos a les famílies i autònoms».

En tot cas, aquesta nit, quan hagin passat tots els representants dels grups polítics pel palau del Pardo, la Casa del Rei emetrà un comunicat amb la decisió de Felip VI.