investidura de sánchez

Amb el cap en un altre lloc

El Congrés dels Diputats inicia la sessió d'investidura més pendent dels pactes PSOE-Podem que del discurs del candidat

zentauroepp49175940 pablo iglesias pedro sanchez190722185510

zentauroepp49175940 pablo iglesias pedro sanchez190722185510 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juán Fernández

La primera de les tres jornades que compondran la investidura del president del Govern ha començat aquest dilluns al matí amb certa sensació de virtualitat. Els cossos de ses senyories, molts d’ells bronzejats, eren al palau de la carrera de San Jerónimo, però els seus caps, així com la trama del serial que resoldrà si aquesta setmana tenim Govern o no, eren als discrets despatxos on els negociadors del PSOE i Podem seguien a aquelles hores perseguint el pacte que manté en suspens el país.

Prova d’aquesta falta de tensió política i narrativa era l’ambient relaxat que es respirava al pati del Congrés minuts abans que Pedro Sánchez iniciés el seu discurs. Hi havia més atenció posada en José Luis Ábalos, representant socialista en les converses amb la formació morada, que atenia el núvols de periodistes amb cara d’haver dormit poques hores, que al prendre nota de l’arribada dels diputats al saló de plens, on van anar entrant sense cridar l’atenció, tret dels de Vox, que de manera inaudita van comptar amb els efusius aplaudiments d’una palmera adscrita al partit mentre va durar la seva passejada pel pati. Coses de la novísima política.

També es van fer notar els electes d’ERC, que van entrar a l’hemicicle amb rams de margarides grogues en record dels seus companys presos. Després que un uixer els recordés que allò no era una floristeria, els rams van anar desapareixent dels pupitres i només en va quedar un de dipositat sobre un escó buit a l’esquerra de Gabriel Rufián.

Tres formatgets separats per dos passadissos

El Congrés dels Diputats és un amfiteatre format per tres formatgets separats per dos passadissos. El terç central promet donar grans tardes de glòria escènica en aquesta legislatura, atesa l’alta tensió osmòtica que acull a tan pocs metres de distància. Sobre la mateixa vertical es donen la mà els representants de Podem, el PNB, ERV, JxCat i Vox. Aquests últims, enviats al galliner en el repartiment de seients, han seguit en silenci l’al·locució del candidat, tot i que Abascal i Espinosa de los Monteros han passat xiuxiuejant i rient entre ells bona part del matí. Aquest últim, donant-se per al·ludit, ha negat visiblement amb el cap l’afirmació de Sánchez sobre la futura permanència de Madrid Central.

Notícies relacionades

Els únics murmuris, retrets i “vinga, calla ja” que s’han sentit a la sala durant les dues hores que ha durat l’exposició de l’aspirant han provingut del grup del Partit Popular, davant de la mirada desconcertada dels diputats de Vox. Sobre ells, a la tribuna de convidats, seguien atents el discurs els presidents autonòmics socialistes d’Andalusia, València i Extremadura, Susana Díaz, Ximo Puig i Guillermo Fernández Vara, i en primera línia de balconada, davant l’orador, la seva dona, Begoña Gómez, que sovint assentia amb el cap les propostes que anava fent el candidat, sobretot quan els diputats socialistes esclataven a aplaudir, recolzament que han mostrat en nombroses ocasions.

Molt diferent ha sigut l’ànim amb què han seguit l’exposició de Sánchez els representants de Podem. Se suposa que el president en funcions s’havia de guanyar la seva complicitat amb el seu catàleg de mesures, però els diputats de la formació morada han seguit la intervenció de l’orador amb l’entusiasme d’un batxiller en una classe de l’institut un divendres a la tarda. De Pablo Iglesias –en texans i amb camisa de quadres, amb el ‘look’ dels dies sense solemnitat– cap a dalt, tots han passat el matí immersos en les pantalles dels seus mòbils i només quan Sánchez va enviar una abraçada a les famílies de les últimes víctimes de la violència de gènere, es van arrencar a unir-se a l’aplaudiment. La resta del temps, indolència i falta d’entusiasme, com quan tens el cap en un altre lloc.