Casado surt com una bala contra Rivera

El president del PP busca tombar el de Ciutadans en les eleccions del 26-M, després de l'ensurt en les generals

Acusa el català de "plagiar" el seu programa, fer un partit amb "trànsfugues" i no aclarir les seves aliances postelectorals

undefined48065870 graf5967  toledo  08 05 2019   el presidente del pp  pablo c190508151247

undefined48065870 graf5967 toledo 08 05 2019 el presidente del pp pablo c190508151247 / Ismael Herrero

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado inicia una nova etapa de relacions amb Albert Rivera. El president del PP ha decidit que no en deixarà passar ni una al líder de Ciutadans. El resultat de les generals, en les quals els populars només van treure 220.000 vots més que els taronges, ha sembrat el terror a Génova davant de la possibilitat que aquest avanç continuï en les eleccions municipals, autonòmiques i europees del pròxim dia 26.

Després d’una campanya com a candidat a la Moncloa en què Casado es veia com a president gràcies al suport de Ciutadans i Vox, ara ha canviat d’estratègia i intenta, malgrat la davallada anímica, sortir a guanyar, no a pactar. Si la setmana passada ja va començar a no tenir objeccions per parlar d’“ultradreta”, en referència a la formació de Santiago Abascal, aquest dimecres va marcar distàncies amb Rivera. Imbuït per l’'esperit d’Ainfeld' i aquesta segona volta en què el Liverpool va aconseguir imposar-se al Barça 4-0, el president del PP es veu amb capacitat de remuntar i allunyar-se de Ciutadans. 

Dimitir o no dimitir

Rivera va començar el matí suggerint a Antena 3 que Casado hauria d’haver pensat a dimitir després de perdre més de la meitat d’escons (de 137 a 66), un comentari que va fer mal a l’afectat. “[El president de Cs] fa 13 anys que lidera el partit i suma quatre derrotes. I, a més, ho celebren”, li va deixar anar el líder dels populars en un acte del partit a Toledo. El successor de Mariano Rajoy va avisar que el polític català necessita entrar en governs autonòmics amb els socialistes després de les eleccions del 26-M per “tenir accés a poder territorial i municipal”, perquè, en cas contrari, se li faran “molt llargs quatre anys d’oposició”.

En el seu discurs, Casado va fer burla del fet que el dirigent taronja digui que, en tot cas, sí que es planteja pactar en ajuntaments o governs regionals amb “dissidents del PSOE”.  I va retreure a Rivera que no aclareixi a qui es refereix: ¿deuen ser Emiliano García-Page (president de Castella-la Manxa), Javier Lambán (Aragó) o Guillermo Fernández Vara (Extremadura), “socialistes dissidents o socialistes pota negra” a l’hora d’aconseguir aliances de Govern? El líder del PP va remarcar davant d’aquests votants que dubten entre un partit o l'altre que Rivera intenta anar a les urnes sense aclarir amb qui arribarà a acords. En aquest context va recordar que, el 2015, el català va dir que no ajudaria el PSOE a arribar a la Moncloa i, finalment, va provar de fer president Pedro Sánchez.

Casado es va centrar a donar arguments contra els taronges: els va acusar de “plagiar” el programa del PP, fer un partit amb “trànsfugues” i afavorir “tupinades” (pels dubtes sobre la votació interna a Castella i Lleó). 

Coordinació amb les policies autonòmiques

En l’acte de Toledo, el partit va presentar el programa marc per a les eleccions municipals i autonòmiques. En el text, molt similar al de les generals, el PP es ven com l’“únic partit” que defensa de manera íntegra el model constitucional del 78. Els conservadors recorden que Rivera vol acabar amb "figures essencials per a l’Espanya rural, com les diputacions", i Abascal aspira "directament a acabar amb les autonomies". El PSOE i Unides Podem, segons assenyalen, proposen “transformar el model autonòmic en un de federal o confederal”.

Notícies relacionades

Entre les iniciatives, i en línia amb el que van reivindicar per al 28-A, els conservadors prometen la “plena operativitat a tot el territori nacional” de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i mantenen la seva idea d’ampliar les seves infraestructures i reforçar la coordinació amb les policies autonòmiques.

.