CITA AMB LES URNES

Guerra oberta PP-Ciutadans en la recta final

Rivera desencadena les hostilitats al fitxar el successor de Cifuentes

La pugna sense caserna a la dreta deixa el centre lliure a Sánchez

undefined47867002 main candidates for spanish general election pablo casado of190424195358

undefined47867002 main candidates for spanish general election pablo casado of190424195358 / JUAN MEDINA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El torneig d’esgrima que Pablo Casado i Albert Rivera estaven practicant des de l’inici de la campanya per conquistar el títol de líder de la dreta i, alhora, situar-se com aliats capaços de sumar davant Pedro Sánchez s’ha acabat. Quan falten quatre dies per a les eleccions generals, els presidents del PP i Ciutadans deixen les acrobàcies florides de marcatge i s’emboliquen en una guerra sense treva de conseqüències incertes. Rivera, enfonsat en les enquestes, ha decidit sacsejar el tauler amb atacs a Casado en el debat d’Atresmedia i el seu fitxatge per sorpresa del que va ser successor de Cristina Cifuentes a la Comunitat de MadridCristina CifuentesÁngel Garrido.

La seva ofensiva sembla confirmar que els liberals tenen la mirada més posada en el seu marcador de diumenge que en una suma virtuosa postelectoral amb els conservadors, busca alimentar la sensació de descomposició del nou PP, pot donar oxigen a Vox i deixa el centre electoral més espaiós per alPSOE. Els socialistes, que estaven bolcats a esgarrapar votants moderats votants moderatsen la recta final, es veuen obligats, al seu torn, a controlar que no es reobrin fugues per l’esquerra després de l’aplaudida intervenció de Pablo Iglesias en els debats.Pablo Iglesias Si el cop d’efecte de Rivera aconsegueix moure els resultats del 28-A o si l’esbronc polític augmenta la desconnexió d’uns electors fastiguejats del 'show' s’ha de veure encara.

En rigor, el trànsit d’un perfil gris com el de Garrido del PP a Cs erosiona més els populars del que suma als taronges. Rivera no s’emporta cap estrella en auge, no convenç un quadre brillant, però aconsegueix descol·locar Casado i projectar certa sensació que el partit històric de la dreta s’enfonsa.

Ferides obertes

Rivera ha aprofitat en el seu favor els dos flancs oberts del seu adversari (els votants diran si amb l’audàcia dels triomfadors o el nerviosisme dels derrotats). Un: la puerilitat d’un Casado que va plantejar el debat des de la moderació per fugir de la seva imatge hiperbòlica. I dos. Les ferides obertes en el vell PP per la remodelació que ha imposat el seu nou líder.

Garrido, que dilluns va firmar a la seu de Génova la seva disposició a ser el número 4 dels populars en les eleccions europees va anunciar aquest dimecres el seu fitxatge com a13 de Cs a la Comunitat de Madrid. Ho va fer sense avisar ningú en el PP, anul·lant a última hora un acte de campanya del qual es va excusar per malaltia, i no va ocultar el seu rancor. “En el PP no veuran res estrany. És el procediment habitual”, va explicar al recordar que ell mateix va conèixer que no seria el pròxim candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid “quan s’estava comunicant la notícia” que seria Isabel Díaz Ayuso,Díaz Ayuso pròxima a Casado i sense cap experiència en gestió.

La sensació d’humiliació pel tracte rebut i la bona sintonia amb el líder regional de Cs, Ignacio Aguado, van ser els vímets del cop d’efecte de Rivera, que deixa estupefacta la direcció del PP. “Si dividim les forces qui guanya és Pedro Sánchez”, va retreure el secretari general del PP, Teodoro García Egea.

Notícies relacionades

La guerra de les dretes en la recta final de la campanya deixa el centre més assequible per a Sánchez, que pot amarrar al nínxol d’electors moderats que necessita per governar sense coalicions i fer que el PSOE torni a ser un partit hegemònic capaç de liderar el nou cicle polític que s’obre després del 28-A. El candidat socialista ja va expressar en els debats que la seva intenció és obtenir una majoria àmplia per formar un Executiu amb progressistes i independents, però sense les cotilles d’una coalició. Va dir que no governaria amb Ciutadans per primera vegada de forma explícita.

L’esbronc a la dreta i el fitxatge de Garrido deixen un electorat centrista, que en les últimes generals va apostar per Cs com a partit moderat de la regeneració, desemparat. Incorporar el successor de Cifuentes, diputat d’un PP madrileny corcat per la corrupció, allunya aquests votants de Rivera. El dubte és si el PSOE serà capaç de seduir-los o es quedaran en elrefugi de l’abstenció.