Torna el duel Sánchez-Díaz

L'expresidenta de la Junta maniobra per mantenir el control en l'aparell del PSOE andalús

El susanisme força la direcció estatal a negociar l'encaix de ministres en les llistes del 28-A

zentauroepp44423264 madrid   23 07 2018  politica  el presidente del gobierno pe180723123158

zentauroepp44423264 madrid 23 07 2018 politica el presidente del gobierno pe180723123158

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Susana Díaz va perdre la presidència de la Juntad’Andalusia  després de les eleccions del dos de desembre, però no sembla disposada a perdre, també, el control orgànic del PSOE al seu territori. La líder andalusa busca mantenir per al seu equip els llocs clau en el nou repartiment de poder que es forjarà a les urnes del 28-A i ha estimulat una votació en les agrupacions locals controlades pels seus afins per elegir els candidats en les llistes de les generals.

Resulta cridaner el resultat: l’entorn susanista aconsegueix situar-se en les primeres posicions en detriment de representants sanchistes amb cartera ministerial. El cas més significatiu és el de Sevilla. Segons les votacions de la militància en assemblea, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aniria en desena posició, malgrat que és voluntat de Sánchez que encapçali el cartell electoral en aquesta circumscripció i que s’ha revelat com un dels principals actius polítics a la Moncloa. 

Díaz admet que el resultat de les agrupacions no és ni vinculant ni una foto final. Està disposada que Montero i altres ministres siguin número u. El que està en joc és el repartiment als següents llocs. Les dues famílies volen controlar l’aparell del PSOE andalús.

A Sevilla hi ha quatre llocs de sortida. Els susanistes volen un repartiment de 2-2 i Sánchez proposa 3-1 al seu favor. El secretari general prefereix com a número dos el delegat del Govern a Andalusia i secretari de Política Institucional de l’executiva federal, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis. Díaz intenta que siguin persones de la seva confiança. Aquest dijous ha apel·lat a Sánchez per arribar a un pacte i ha demanat “acord i entesa”.

Ferraz, última paraula

Notícies relacionades

Segons els estatuts, les llistes han de ser ratificades pel comitè provincial, que es reuneix dissabte, tot i que és el Comitè Federal qui tél’última paraula. Si dissabte hi ha acord el duel s’haurà acabat. Si no n’hi ha, Sánchez pot cedir (cosa que sembla improbable) o bé imposar-se (i exposar-se a l’erosió que pot comportar que un líder apoderat per les bases revoqui el que voten els afiliats).

El duel a Sevilla és el més rellevant, tot i que la situació es reprodueix en altres territoris. A Còrdova, Sánchez vol com a número u el ministre d’Agricultura, Luis Planas, però en el resultat de les votacions el seu nom ni tan sols hi figura. Tampoc el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a Cadis, ni el titular de Cultura, José Guirao, a Almeria.