Europa-Catalunya: estabilitat i progrés

Des del moviment sindical cridem a la responsabilitat dels partits per aconseguir una majoria progressista

3
Es llegeix en minuts
Europa-Catalunya: estabilitat i progrés

Manu Mitru

La democràcia viu un període convuls d’amenaces contra els seus valors enmig d’un fortíssim soroll polític, impulsat per un corrent de fons conservador liderat per opcions radicals d’ultradreta

Al món la majoria de la població està cridada a les urnes. L’Índia, Mèxic, Europa i els Estats Units són alguns dels països que votaran aquest any. S’està jugant la partida a escala planetària sobre si la democràcia ha de ser el seu fil conductor per no incrementar les desigualtats globals.

A Europa ens juguem que la ultradreta no trenqui els avenços cap a un espai polític i social de la UE. Cal avançar en un marc d’harmonització fiscal, per continuar desplegant les polítiques de protecció social i d’inversions públiques en el necessari canvi de model productiu. Un avenç per federalitzar els estats membres i desplegar el pilar social europeu reforçat, senya d’identitat d’Europa al món. Més Europa i més social i democràtica.

És clau no tornar a l’austeritat i continuar apostant per polítiques que s’han mostrat exitoses per sortir de la crisi sanitària. Només hem de mirar a Espanya i Catalunya. Tenim més gent treballant que mai, els contractes indefinits són els protagonistes del mercat de treball i les pensions mantenen el poder adquisitiu. Aquests són alguns dels indicadors que constaten que l’economia espanyola i catalana creix més que tots els països del seu entorn i ho fa millorant la vida de la gent.

Això ha estat possible, en part, gràciesa l’orientació de les polítiques a Europa i a la seva translació de la mà de governs progressistes a Espanya i Catalunya que han practicat el diàleg social amb patronals i sindicats de manera exitosa. Una combinació que val la pena mantenir. Per això són molt importants les eleccions del 9J i la participació de la classe treballadora, per aturar les opcions radicals que volen tornar a un model de retallades en què les classes populars tornin a pagar la factura. Anar a votar i aturar la ultradreta és una crida sindical als treballadors i treballadores del país, ho vam fer ara farà prop d’un any a les eleccions generals, i ara toca aturar la dreta i l’extrema dreta també a Europa.

Hi ha un fil conductor de les polítiques de progrés i democràtiques, a escala catalana, estatal i europea, i cal donar-hi continuïtat, tant en el diàleg polític com en el diàleg social. I per això és molt important el que passa a casa, estem pendents de les conseqüències del resultat de les eleccions catalanes. Som a les portes de la conformació de la mesa del Parlament, la primera etapa d’aquesta legislatura, amb la investidura a l’horitzó per saber si arrenca definitivament o tot el contrari, tornem a votar. Aquesta opció el moviment sindical la rebutgem frontalment i fem una crida als partits per exercir la seva responsabilitat.

CCOO i la UGT entenem que s’ha de trobar el consens tenint en compte que el partit es juga a Europa, Espanya i Catalunya. Volem continuar desplegant reformes per continuar avançant en la reducció de les desigualtats, reforçant el marc del treball digne i els pilars de l’Estat del benestar social enfortint els serveis públics. Volem afrontar els reptes de les grans transformacions amb polítiques de transició justa, sense deixar ningú enrere. I volem també que el diàleg polític continuï desjudicialitzant la política i trobant noves solucions tant en l’àmbit territorial com en el del finançament i el social. I per aconseguir-ho necessitem enfortir les institucions garantint majories estables a l’Estat i reforçant la majoria d’investidura i a Catalunya amb una majoria progressista que doni recorregut a les polítiques socials iniciades en els anys anteriors.

Notícies relacionades

Emplacem els partits polítics catalans que han estat clau en la investidura al Govern de l’Estat, que amb la mateixa responsabilitat que llavors, ara l’apliquin a Catalunya, per continuar garantint el progrés social i nacional necessitem continuïtat en les polítiques de diàleg polític i social a Catalunya i a Espanya.

Catalunya, Espanya i Europa necessiten institucions estables i progressistes per construir un nou contracte social i democràtic, en què el treball digne, l’Estat del benestar i la democràcia arribin a tothom.

Temes:

Investidura UGT