Tema del diumenge

Els Oscars de Juan Antonio Bayona

EL PERIÓDICO ofereix un ampli repàs de la trajectòria vital i fílmica del director català 

1
Es llegeix en minuts
Els Oscars de Juan Antonio Bayona

Aquest diumenge EL PERIÓDICO retrata l’evolució artística de J. A. Bayona, la producció del qual La sociedad de la nieve opta a les categories de millor pel·lícula internacional i millor maquillatge i perruqueria en els Oscars que s’entreguen aquesta matinada, a Los Angeles.

Des del moment que el nen de sisè d’EGB de l’escola Sant Josep Oriol de Trinitat Nova va escollir el cine com a gran invent per fer un auca fins als fastos que viurà al Dolby Theatre, es ressalta la seva fèrria voluntat a ser director de cine (com recorda Luis Rey, professor de Bayona), el seu pas per l’ESCAC (on acabaria realitzant els seus primers curts, com el premiat Les meves vacaciones) o la seva fructífera col·laboració amb el grup OBK.

Un Bayona que, malgrat els èxits internacionals (com Lo imposible o Jurassic World: El regne caigut), es caracteritza per ser molt fidel a la seva gent, ja que manté la productora, el director de fotografia o als muntadors dels seus inicis.

Entendre-hi més aporta aquesta setmana un gresol de mirades i anàlisis sobre l’11-M, coincidint amb el 20è aniversari dels atemptats.

El quadern s’obre amb un reportatge en el qual se cedeix la veu a sis protagonistes involuntaris de l’11-M del 2004. Una víctima, un metge, una psicòloga, un bomber, un coordinador d’emergències i un corresponsal estranger expliquen com van viure aquella terrible jornada.

Notícies relacionades

En una segona informació s’analitza la gestió informativa de l’atemptat que va fer el Govern. La insistència en l’autoria d’ETA, fins i tot quan ja s’havien produït detencions de terroristes islamistes, va fer sospitar des del principi que els populars creien que els votants els castigarien si es confirmava que la matança era obra d’Al-Qaida.

Finalment, l’entrevista es dedica aquesta setmana a Eulogio Paz, president de l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme, i exmarit de Pilar Manjón.