Cop a Rússia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El cuiner infidel

1
Es llegeix en minuts
El cuiner infidel

ROMAN ROMOKHOV / AFP

La nit més curta de l’any es va fer molt llarga a Moscou. Per primera vegada vam veure tremolar Vladímir Putini no va ser pel foc de l’Exèrcit d’Ucraïna amb les armes que Occident sufraga. La guerra segueix una dinàmica d’avanç i retrocés cuinada a un foc prou lent perquè el guardià del Kremlin pugui anar modulant. Tot sota control. Així és com ha governat fins ara Putin el seu país i ha gestionat les seves guerres. Tot això va acabar la nit de Sant Joan.

¿Cop de força o intent de cop d’Estat? Per la reacció immediata de l’autòcrata rus, tan habituat a mantenir-se en silenci quan tot esclata, el setge per la milícia de Prigojin semblava més un afront al poder que un cop d’efecte. Per primera vegada a Putin li ballen sota els peus els ressorts de l’Estat. Rússia amb ell al capdavant s’ha sustentat sempre en serveis secrets i milícies paral·leles, més que en la justícia, el Parlament o l’Exèrcit.

Notícies relacionades

Wagner, un imperi de mercenaris auspiciat per Putin per fer la feina bruta, era present a l’Àfrica, a Síria i per descomptat a Ucraïna, on comptava amb uns 30.000 homes. Ni tan sols els seus serveis de seguretat, tan pròxims com fèrriament controlats, van saber intuir el perill i va haver de sortir d’emergència a reconèixer que la principal amenaça a Rússia estava en marxa. No venia de fora. I tot i que és veritat que aquesta dictadura totalitària disfressada de democràcia no és vencible a les urnes, un exèrcit paramilitar és una altra cosa. Avui el crees, demà adquireix vida pròpia.

Prigojin, el cap de Wagner, un criminal convicte, va acabar convertint-se en restaurador de luxe, emportant-se els contractes de cuina del Kremlin, on va començar a crear la principal milícia paramilitar del món. Fins ara sempre havia executat les ordres del president, però dissabte el va posar en evidència. Malgrat haver pactat per tancar la crisi, el cuiner infidel ha demostrat que el principal problema de Putin no ve de fora. És dins i és curiosament el signe més clar que Ucraïna sí que pot guanyar aquesta guerra.