La foguera | Article de Juan Soto Ivars Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Si et molesta Halloween ves-te’n a Amèrica

Als EUA han prohibit disfressar-se d’indi, de qualsevol personatge d’una altra raça, de mort en segons quines circumstàncies, de personatge amb una altra orientació sexual... En suma: de qualsevol cosa que pugui ofendre algú

2
Es llegeix en minuts
Si et molesta Halloween ves-te’n a Amèrica

LUIS ROBAYO/AFP

Si no t’agrada Halloween, ves-te’n als Estats Units. Allà han posat tants impediments, censures i traves a la festa –prohibit disfressar-se d’indi, de qualsevol personatge d’una altra raça, de mort en segons quines circumstàncies, de personatge amb una altra orientació sexual... En suma: de qualsevol cosa que pugui ofendre algú concret o fins i tot resultar ofensiva de manera potencial, en abstracte, tot i que ningú s’enfadi de manera concloent– que aviat estaran celebrant el Dia dels Difunts. Es vestiran de negre i, fent cara de pomes agres, aniran a netejar làpides amb l’esperança posada en la representació de Don Juan Tenorio com tota venda de diversió. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Universitats com les de Wisconsin, Ohio, Colorado, Nebraska i Michigan animen els estudiants a triar una disfressa de Halloween que no s’apropiï de cap altra cultura, ja que en el passat han tingut greus problemes d’hiperventilació quan un estudiant blanc feia ‘blackface’ per disfressar-se del seu ídol de l’NBA, o quan una noia pàl·lida apareixia disfressada de Frida Kahlo. La Universitat de Wisconsin-Madison en particular, té tota una pàgina web dedicada a la «consciència cultural per Halloween», que mana als estudiants evitar disfresses racistes, massa crues o culturalment insensibles. 

Notícies relacionades

«Quan algú adopta aspectes d’una cultura que no és la seva, sovint es considera una falta de respecte, perquè els membres de la cultura dominant han copiat sempre elements culturals de cultures marginades i els han utilitzat fora del seu context cultural», es llegeix a la web. Apareix llavors la bonica paradoxa del fet que gairebé resulta menys ofensiu que un noi blanc es disfressi d’un vaquer famós per disparar els indis que d’indi. Assassí ètnic abans que sortir dels teus paràmetres identitaris.

Quan es deixa de sublimar mitjançant la disfressa en un ritu carnavalesc, llavors es fan coses rares amb l’autèntica identitat. No estranya, llavors, que la persona coneguda com a Sacheen Littlefeather, la dona que va acceptar un Oscar en nom de Marlon Brando pel seu paper a ‘El Padrí’, fingís ser nadiua americana, segons les seves pròpies germanes. «Per ella –va dir una d’elles per al San Francisco Chronicle– era més prestigiós ser indi americà que hispà». Littlefeather només és l’últim cas d’una llarga llista de persones que han fingit ser hereus dels pobles natius. El truc vindria a ser com el dopatge de les olimpíades de la identitat.