Criptomonedes Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Històries de la ‘cripto’

‘Googlejo’ els noms dels ponents d’un esdeveniment i la meva impressió no millora: dos no apareixen enlloc, cap d’ells figura com a osteòpata i el quart s’autodefineix com a «emprenedor i inversionista»

2
Es llegeix en minuts
Històries de la ‘cripto’

El ‘whatsapp’ d’E. m’agafa fora de joc. M’agafa en un curs i no és fins a la pausa del cafè quan la sento, alegre, que em saluda en una nota de veu. Vam treballar juntes fa una dècada i, tot i que esporàdicament, hem mantingut el contacte perquè ens tenim estima. Ella ara viu fora, però és aquí una altra vegada perquè diu que té una nova feina amb la qual guanya molts diners. Li truco i m’explica que tracta amb criptomonedes, que els seus caps li donen formació «en finances i desenvolupament personal» i que l’endemà té un esdeveniment en un hotel de la ciutat, que per què no m’hi acosto, així ens veiem i de pas conec el projecte. Vaig amb presses, he de tornar al curs, i li dic que m’enviï les dades de la cita. Tímidament m’acomiado dient-li que vagi amb compte amb les criptomonedes, que són terreny pantanós

Més tard m’envia el cartell, en el qual apareixen quatre persones somrients en un fons blau amb vaga pinta cibernètica i tipografia hortera. Tot i que no es pot concloure a partir del mal gust per al disseny gràfic que una cosa és una estafa, ‘googlejo’ els noms dels ponents i la meva impressió no millora: dos no apareixen enlloc, una altra figura com a osteòpata i el quart s’autodefineix com a «emprenedor i inversionista». L’empresa organitzadora ha sigut sancionada per la comissió del mercat de valors de Mèxic i figura en una llista d’advertències de la CNMV, així com en diverses pàgines que la qualifiquen d’estafa piramidal. Li envio un altre missatge a E. explicant-li el consell que em va donar una altra amiga, B., que es va dedicar molts anys a cobrir informació financera. «No inverteixis mai diners que necessitis». B., per cert, mai va posar un duro a la borsa, com tampoc he fet jo. E. em contesta en un llarg missatge que coneix la sanció i que es tracta d’una estratègia d’aquest país «perquè van contra nosaltres» i m’insisteix perquè assisteixi a una de les seves reunions, perquè «segur que hi haurà alguna cosa de profit per a mi». Ens vam acomiadar amigablement. Ella sembla contenta i a mi m’embarga el més pur, diàfan, terror.

Temes:

Criptomonedes