Mesures contra el coronavirus

El distanciament social, l'única línia de defensa que tenim

Una vegada que el virus es comença a transmetre localment, les autoritats han de reenfocar els esforços de contenció cap als de mitigació: aïllament i reducció d'interaccions socials

3
Es llegeix en minuts
whatsapp-image-2020-02-25-at-135739

whatsapp-image-2020-02-25-at-135739

Durant els dos últims mesos, el món està entaulant una batalla contra un enemic invisible a simple vista. La seva primera aparició va ser a la ciutat de Wuhan, a la Xina. No tan lent però definitivament segur, es va fer camí arreu del món. El nou coronavirus, o Covid-19, avui pot ser trobat a més de 100 països, amb 127.000 casos el 12 de març a tot el món, 3.000, aproximadament, a Espanya.

La Xina va fer el possible per mirar de detenir-lo. Però els esforços incommensurables i sense precedents històrics no van ser suficients. Sí que se li va donar un petit avantatge al món, encara que fos per uns quants dies. Des del 23 de gener del 2020, Wuhan va ser aïllada de la resta de la Xina, la qual cosa va retardar l’arribada del virus a altres ciutats al país fins a cinc dies. Internacionalment, l’efecte va ser més notable, limitant almenys el nombre de casos infecciosos provinents de la regió.

La punta de l’iceberg

No obstant, la restricció i detecció de passatgers és eficaç només parcialment. El període d’incubació del Covid-19 pot ser de fins a nou dies. Durant aquest temps, les persones infectades que encara no han desenvolupat símptomes poden no només evitar els sistemes de detecció, sinó també encomanar altres individus. D’altra banda, la capacitat de resposta no és la mateixa en diferents països.

Actualment, després de la Xina, Europa és la regió més afectada. El virus hi va arribar fa setmanes i els casos que fins avui ha sigut possible identificar són només la punta de l’iceberg. Això es deu al fet que els símptomes, si se’n desenvolupa algun, es poden confondre fàcilment amb els d’una grip no gaire greu. Tampoc hi ajuda que aquest brot epidèmic hagi començat durant l’hivern, quan altres virus respiratoris estan prosperant.

Una vegada que el virus es comença a transmetre localment, les autoritats locals han de reenfocar els esforços de contenció cap als de mitigació. Segons l’Organització Mundial de la Salut, hi ha dues classes de mesures de mitigació. La primera és a escala individual i consisteix, entre altres mesures, en l’aïllament de persones que han sigut infectades per un cert període de temps. En el cas d’aquest virus, es recomanen almenys dues setmanes. Similarment, persones que es creu que han sigut exposades al virus, potser per estar en contacte amb algú que el té, han de ser posades en quarantena també per dues setmanes. Preventivament, les mesures a considerar és el rentat freqüent de mans i la desinfecció de superfícies. Un segon nivell de mesures té a veure amb la reducció d’interaccions socials en la població. Això inclou el tancament d’escoles i llocs de treball. També considera la cancel·lació d’esdeveniments esportius i culturals. Fins que es disposi d’una vacuna o tractament el distanciament social és l’única línia de defensa que es té.

En el moment d’escriure aquest article, ens trobem que molta gent no creu que això hi ajudi, que la situació no és tan dolenta com per prendre aquestes mesures, que no només interrompen la vida quotidiana sinó que també afecten l’economia del lloc. I és veritat, la situació no és tan dolenta ara per ara, però només es tornarà pitjor potser en pocs dies. Si bé nens i joves adults no es veuran afectats majoritàriament pel virus, els adults grans, sí. Especialment persones amb sistemes immunològics compromesos. Les mesures de mitigació que aquí s’esmenten són precisament per evitar que aquestes persones emmalalteixin i, en el cas que contreguin el virus, tinguin l’oportunitat d’anar a un centre de salut.

Notícies relacionades

El distanciament social no és només necessari per evitar que els individus no contreguin la malaltia, sinó que també té un rol molt important sobre el sistema de salut. En general, el que es tracta de fer a través d’això és reduir la càrrega sobre els hospitals i clíniques. En altres paraules, és millor per a qualsevol sistema sanitari tractar un cert nombre de pacients durant el transcurs de dos mesos que la mateixa quantitat en dues setmanes. És a dir, el distanciament social ajuda que el sistema no es col·lapsi i continuï funcionant a la màxima capacitat si és necessari.

L’aparició d’aquest nou coronavirus a la Xina només confirma el que molts epidemiòlegs hem estat tement per anys: que només era qüestió de temps que una nova epidèmia amenacés la població mundial. També prova la necessitat que cada país ha de tenir un pla d’acció preparat per respondre-hi en cas d’emergències de salut pública. ¿Estem preparats? No tant com es necessitaria.