Dones líders

Heroïnes modernes

El gran salt conceptual de lideratges femenins com el de Greta Thunberg, Malala Yousazfai, Carola Rackete o Megan Rapinoe és que els seus èxits assolits comencen a deixar de percebre's com a excepcions

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48884458 carola rackete  the 31 year old sea watch 3 captain  disemba190701130746

zentauroepp48884458 carola rackete the 31 year old sea watch 3 captain disemba190701130746 / GUGLIELMO MANGIAPANE

Qualsevol aficionat a la història sap que els canvis en les civilitzacions són deguts gairebé sempre a l’obra de l’acció col·lectiva i silenciosa de moltes persones. Precisament per això, les noms de les dones havien quedat sovint relegats a l’anècdota o a les trames secundàries dels grans moments. Però més enllà de la història l’imaginari d’una civilització també es nodreix de les històries que s’explica a si mateixa. Des d’Odisseu fins al Rei Artur, l’heroi masculí actuava com el centre en el cànon de l’aventura. Els contes servien com a advertència moral del paper de la dona en la societat, reforçant l’hegemonia de com s’havia de comportar (“sigues obedient com la Ventafocs, ves amb compte com la Caputxeta, sigues glamurosa com una influencer”). Cada vegada, però, més els lideratges – no només els polítics o empresarials, sovint mediatitzats tant per la classe com pel gènere– parlen en femení. Greta Thunberg, Malala Yousazfai, Carola Rackete o Megan Rapinoe són els símbols del futur d’una societat cansada de taules rodones sense dones, d’institucions sense paritat i de carrers, oficines i llits on hi ha ciutadans de primera i ciutadanes de segona.

Es pot argumentar que les accions d’aquestes noies es recolza en un col·lectiu on probablement hi ha molts homes, o que el seu impacte és limitat en temps o profunditat. Però el gran salt conceptual és que els seus mèrits es comencen a deixar de percebre com a excepcions en la història, o com a models per a una sola part de la societat. Dos exemples d’això han sigut la repercussió del Mundial femení de futbol i l’impacte del desembarcament a Lampedusa del ‘Sigui Watch’. Perquè les històries que expliquem són un reflex directe dels nostres valors. I per això és imprescindible que cada vegada els herois i heroïnes siguin menys conformistes i més diversos, més femenins i, diguem-lo clar, també més feministes.