Mesura tombada

Les raons de la CUP contra el decret del lloguer

Estem disposades a treballar conjuntament per regular els preus del lloguer per sota del preu de mercat, però mai per sobre

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp38831181 alquiler alquileres170627174007

zentauroepp38831181 alquiler alquileres170627174007 / JOAN CORTADELLAS

El preu de la vivenda no para de pujar, el preu del lloguer està pels núvols. Destinem una mitjana del 40% del nostre exigu salari a pagar la vivenda. En els cinc últims anys, a Catalunya, el preu del lloguer ha pujat un 30%. La situació és d’urgència i emergència.

 

En aquest context ens arriben veus que el Govern està treballant en un decret de regulació dels preus del lloguer, la veritat és que ens n’alegrem, i truquem al departament per informar-nos, però quedem perplexos quan ens posem en contacte amb moviments socials i municipis i ens diuen que no saben res i que no coneixen el contingut del decret ni hi han pogut tenir accés.

Preguntem a la Conselleria de Justícia i els demanem el text, però no ens el donen. Anem molt de pressa a la tradicional roda de premsa que celebra el govern després del consell executiu per accedir a la informació, ens entreguen un dossier de premsa, és la primera informació que tenim sobre aquest decret, ens conviden a marxar de la sala de premsa i no ens permeten fer preguntes.

Abans de les eleccions

El govern, no obstant, publica el decret, exactament, quatre dies abans de les eleccions municipals, la senyora Capella no ens ve a veure ni a explicar-nos aquest decret, a pesar truquem al departament diverses vegades i entrem preguntes al registre per escrit. En canvi, sí que havia tingut temps per reunir-se amb el Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya per comentar el contingut d’aquesta normativa.

No obstant, amb expectatives, ens estudiem el decret, és el decret de les excepcions, la majoria d’arrendatàries quedaran fora, només s’aplica als contractes que se subscriuen de nou, molts d’aquests contractes podran sobrepassar el límit de preu màxim fixat per la llei, depenent de diversos factors: de la superfície, de si hi ha obres de rehabilitació, de si l’edifici és de nova edificació. Els contractes vigents i els prorrogats directament queden fora de l’aplicació d’aquesta llei.

A més el decret no només deixa el pes de la reclamació al llogater, que si vol veure garantits els seus drets ha d’iniciar un procediment judicial contra el propietari, sinó que a més no contempla cap facultat inspectora per perseguir els propietaris ni estableix un servei d’acompanyament al llogater en aquest procés de reclamació.

Però el més sorprenent és que el decret permet que els preus del lloguer estiguin per sobre dels preus actuals, l’índex de preus de referència que s’utilitza per posar límit als preus del lloguer és una mitjana dels preus de mercat, sense més factors a considerar, ni la capacitat econòmica de les veïnes ni la seva capacitat adquisitiva.

L’índex que fixa el límit de preu que pot tenir un lloguer es calcula partint dels mateixos preus que segons el mateix decret han provocat la situació d’emergència en la qual ens trobem. És un despropòsit que la llei permeti que els preus siguin encara més alts que els preus que el mateix decret en el seu preàmbul afirma que s’han de combatre, no té cap sentit.

Analitzat el decret, i sense notícies encara de la consellera decidim posicionar-nos en contra de la iniciativa del Govern de la mateixa manera que ja ho havien fet públicament el Sindicat de Llogaters.

Notícies relacionades

Dijous de la setmana passada rebem una trucada del Departament de Justícia, vam quedar a la mateixa Conselleria dimarts passat a les 17.30 hores, al matí ens cancel·len la reunió. A les 17 hores de la tarda ens tornen a cridar i ens demanen que acudim al departament conjuntament amb Catalunya en Comú i el Sindicat de Llogaters.

En aquesta reunió li exposem els motius del nostre posicionament a la Conselleria, nosaltres els insistim que a nosaltres ens trobaran amb la mà estesa per regular els preus del lloguer, ja que fa molt temps que així ho defensem, els citem a treballar una iniciativa legislativa de la mà dels col·lectius i del món municipal. La resposta de la consellera és meridiana, o preneu això que és el que hi ha o us quedeu sense res. Aquest dimecres no votem tot o res, insistim, estem disposades a treballar conjuntament per regular els preus del lloguer per sota del preu de mercat, però mai per sobre.