IDEES

¿Què fa un artista durant tot el dia?

2
Es llegeix en minuts
screenshot

screenshot

Això dic jo. Què fa un artista durant tot el dia, si total, tens una idea, la plasmes en dibuix o pintura o en allò que sigui el teu fort per guanyar-te la vida i ja està. Què fa un artista. Doncs bé, aquest és precisament el títol de la peça de la BBC que un avatar amb la foto d’un mussol va penjar a Youtube, i que mostra l’artista visual Tracey Emin, precisament, en el seu dia a dia.

Tracey Emin, coneguda sobretot per formar part de Brit Art, l’art britànic dels anys 90 que va popularitzar el col·leccionista –i publicista– Charles Saatchi a mediàtiques i escandaloses mostres, apareix explicant el que fa. Lluny queda la imatge que l’opinió pública va donar d’ella, marxant borratxa d’una tertúlia sobre art contemporani a televisió, o de l’escarni sensacionalista que els tabloides van crear sobre la seva instal·lació ‘My bed’, i que aguanta, 25 anys després, com la peça més definitòria d’aquella dècada: sòrdida, sexual, íntima.

Una peça de la BBC mostra a Tracey Emin ensenyant qui és i el que fa, orgullosa, vivint la vida com li dona la gana

Notícies relacionades

Emin apareix fent el que fa una dona serena que ha aconseguit viure del seu: ronseja al voltant de la tela, dubta si rosa o blanc, fa bonics esbossos que després traslladarà a un gran quadro i de tant en tant es menja una rosquilla. Hi ha una cosa enormement tranquil·litzadora i justa en aquest programa en què, allunyada per fi de les agressions i els mals entesos respecte la seva feina, una dona pot dubtar davant de la càmera si menjar-se una rosquilla o continuar pintant.

L’artista, plàcida i tímida, allunya de si la seva tortuosa i brillant biografia ‘Strangeland’, l’alcohol a deshora, el sexe i l’amo autodestructiu, i desgrana, una vegada més, el que és per a tots nosaltres. Jo soc això, ens diu. Soc una senyora que pinta i dubta. Per una vegada és un bàlsam veure que una dona pot parlar de la seva feina sense ser defenestrada, com ho va ser dècades abans per una obra que encara perdura. En definitiva, que pot ensenyar qui és i el que fa, orgullosa, i riure amb les seves dents postisses, i viure la vida com li dona la gana. Això fa una artista durant el dia.

Temes:

Art