La Model i el futur de l'Eixample

L'espai privilegiat que allibera la presó significa una oportunitat única per a un dels districtes més densos de Barcelona

1
Es llegeix en minuts

La presó Model ja és història i ara s’obre un nou capítol en l’evolució urbana de Barcelona, amb un futur incert. La qüestió s’estableix en dos fronts. Per un costat, el destí dels 28.000 metres quadrats que  han sigut recinte penitenciari, les dues illes compreses entre els carrers de Rosselló, Nicaragua, Provença i Entença. Per l’altre, la revalorització urbanística –amb totes les seves conseqüències– d’un barri, l’Esquerra de l’Eixample, que fins avui s’ha mogut per sota dels paràmetres del mercat, ha viscut sota la influència de la presó i ha estat sotmès a altres incomoditats, com al seu dia les obres de l’AVE.

Notícies relacionades

Els més de 40 anys de lluita veïnal van culminar el 2009 amb un pacte entre l’ajuntament i l’associació de veïns que va permetre la redacció d’un pla director que preveia la utilització de l’espai de la Model per satisfer diverses necessitats socials: una escola, una residència i centre de dia, una llar d’infants, un casal juvenil, un complex poliesportiu, un parc i un memorial Puig Antich dedicat a l’evocació de la història carcerària i de repressió. Segons els veïns, el projecte no ha perdut vigència, però Janet Sanz, responsable d’Ecologia i Urbanisme, ja ha anunciat la revisió del pla director a partir d’un nou procés participatiu. En qualsevol cas, el que va ser als seus inicis una zona de barraques i solars buits és avui un espai privilegiat que ofereix una oportunitat única per a un dels districtes més densos i amb menys equipaments socials i zones verdes de Barcelona. Més enllà de mantenir l’edifici del panòptic, catalogat, o l’entrada principal d’Entença, el previsible enderrocament dels edificis perimetrals alliberarà per a la ciutat uns terrenys el destí final dels quals ha de ser un actiu per als ciutadans. 

L’altre front és el de la previsible especulació, que ja s’ha començat a entreveure. La revitalització de l’Eixample i la proximitat amb la Fira de Barcelona i l’estació de Sants conviden a maniobres de gentrificació del barri. No s’hauria de permetre la trista paradoxa que la lluita ciutadana per un barri digne desemboqui en l’expulsió dels que hi viuen. L’ajuntament, que rebrà les claus de la Model el 2018, té la responsabilitat històrica de dissenyar, estructurar i protegir aquesta Nova Esquerra de l’Eixample.