FINESTRA D'AUXILI

Teràpia per al desànim

Quan sentin desànim al llegir la premsa, viatgin a l'hemeroteca, perquè els mals d'avui ja els vam viure abans i no en vam sortir tan malparats

1
Es llegeix en minuts
DEBAT ELECTORAL

DEBAT ELECTORAL / EFE / MARISCAL

Escric per a una sèrie televisiva ubicada a finals dels 60 i també adapto per al cine una novel·la que en part transcorre el 1977, per tant visito sovint les hemeroteques digitals. Com que EL PERIÓDICO va néixer l’octubre de l’any 1978, no he pogut utilitzar la seva, però confirmo que és de les bones. L’arxiu està disponible no només digitalment, sinó en PDF, és a dir tal com era en paper. Aquest format facsímil és la millor màquina del temps, ja que les notícies no són l’únic que determina una era, sinó també la publicitat. Sigui de grans marques o de petits anunciants, ens ensenya com érem, què desitjàvem, de què volíem servir-nos i de què protegir-nos. La publicitat a la llarga resulta menys enganyosa del que habitualment pensem, perquè al·ludeix directament a la vida quotidiana i a qui érem o volíem ser. Però no és l’únic encant d’una hemeroteca.

Notícies relacionades

En una d’aquestes indagacions, em vaig topar amb un article de títol tan atractiu que no me’n vaig poder resistir. «La crisi d’identitat del PSOE», deia. Els el resumeixo: juny del 1977, el PSOE es presentava a les primeres eleccions democràtiques «enfrontat» i amb una greu «ruptura interna». ¿Els sona? En aquell temps, els que ara són els grans eren els joves i l’adversari eren els de l’exili, els històrics. Es disputaven el control dels òrgans interns i als joves se’ls atribuïa que improvisessin els quadros amb gent poc capacitada o significativa que podia portar el partit al desastre o fins i tot a la desaparició. ¿Els  sona?

Es parlava de crisi d’identitat perquè el PSOE, ideològicament, perdia el seu lloc al disputar als comunistes l’esquerra, mentre que el PCE (on diu comunistes, posin Podem), contribuïa a la confusió adoptant algunes posicions pròpies del socialisme, amb la qual cosa els simpatitzants socialistes només percebien una «confusa barreja». En resum: quan sentin desànim al llegir la premsa, viatgin a l’hemeroteca. Els mals d’avui ja els vam viure abans i no en vam sortir tan malparats.  

Temes:

PSOE Podem PCE