La festa del llibre i la rosa

Sant Jordi, patrimoni universal

El 23 d'abril tots conformem una comunitat lletrada, sensible, que rendeix tribut al coneixement

2
Es llegeix en minuts
38153887 60

38153887 60

Vaig créixer en una casa amb quatre germans i uns pares que ens van inculcar la necessitat i la passió pel coneixement. Vam aprendre a estimar els llibres, primer per obligació i després per devoció. Llegíem per aprendre, però també perquè se’ns va ensenyar a estimar la lectura. Ja durant la meva infància em vaig colar en l’amagatall on Ana Frank va intentar sobreviure a Amsterdam, Bécquer em va ensenyar a descobrir la poesia amb senzilles rimes, i vaig viatjar a mons inesperats seguint els passos del coronel Aureliano Buendía.

Des d’aquells anys, el Dia del Llibre sempre ha sigut especial. A les ciutats en les quals he viscut he sortit al carrer cada 23 d’abril per descobrir pàgines noves que iniciessin un nou viatge. I aquest dia es va convertir en imprescindible quan vaig viure per primera vegada la celebració de Sant Jordi a Barcelona.  

Tots els autors haurien de tenir l’ocasió de passar un 23 d’abril a Catalunya. Quan veig tota una ciutat entregada i els escriptors envoltats de gent i de roses, parlant amb els lectors, dedicant les seves obres a vegades davant llargues cues d’admiradors, penso que això deu donar més sentit fins i tot a l’ofici d’escriure.

UN DIA MÀGIC

Per a ells i per als lectors, el 23 d’abril és un dia màgic. És un homenatge al coneixement i a la cultura, a l’amistat i la concòrdia. Un tribut a valors com la generositat i la cortesia. Sant Jordi és un lloc de trobada en el qual la primavera esclata entre roses i llibres. La tradició de regalar-los ens parla de bellesa i humanisme, d’amor per la vida i per les coses boniques. El mateix dia que va morir Cervantes és quan millor se celebren alguns dels principis universals del Quixot.

Per Sant Jordi, els carrers catalans s’omplen d’un particular esperit de comunitat. Hi ha persones de totes les edats i orígens tafanejant entre les parades i participant en l’intercanvi de roses. L’aire fa olor de flors i de paper. Les escoles i els centres cívics celebren concursos literaris. Els nens escolten contes que parlen de dracs i van aprenent a estimar la lectura i l’escriptura.

EL VALOR DE LA PARAULA ESCRITA

Notícies relacionades

El 23 d’abril tots conformem una comunitat lletrada, sensible, unida al voltant d’una celebració que rendeix un tribut genuí al coneixement. El 23 d’abril se celebra en molts llocs, però ningú ha trobat millor forma de reivindicar el valor de la paraula escrita que mitjançant el tràfec de roses i llibres entre amics, famílies i enamorats.

Per això, des de Ciutadans considerem que aquesta festa hauria de ser reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i així ho sol·licitem al Congrés dels Diputats amb una proposta que es va aprovar per unanimitat. Ara ens toca treballar a tots junts per projectar al món aquesta festa. Perquè Sant Jordi és de tothom i per a tothom: la festa del llibre i la rosa constitueix el millor exemple de convivència.