EDITORIAL

El desviament de fons a l'escola concertada

El desviament de 81,7 milions destinats a les guarderies municipals el 2012 i 2014 revela l'aposta del Govern de CDC per un model educatiu, el de l'escola concertada, abans que pel públic

1
Es llegeix en minuts
fcasals19096165 guarderia170313203457

fcasals19096165 guarderia170313203457

La Conselleria d’Ensenyament va desviar 81,7 milions d’euros destinats a finançar el servei de guarderies municipals a l’escola concertada el 2012 i el 2014, sota el mandat de Convergència en anys de severes retallades. La documentació, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, forma part de la causa que instrueix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran d’una denúncia d’una trentena de petits ajuntaments catalans a causa de la retirada d’aquesta subvenció. El fet ha sigut reconegut per la mateixa conselleria, aleshores dirigida per Irene Rigau, en una carta dirigida al TSJC. La partida d’aquells dos anys va ser reassignada a concerts educatius per al pagament de la nòmina delegada dels treballadors.

El desviament d’aquells 81,7 milions revela, en primer lloc, l’aposta per un model educatiu, el de l’escola concertada, abans que pel sistema públic, si bé és cert que el servei de les guarderies –amb alumnes fins als 3 anys– no forma part de l’ensenyament obligatori. El suport a les empreses privades de l’ensenyament, perquè els professors poguessin cobrar, va fer que els ajuntaments afectats es van veure obligats a assumir uns costos imprevistos en detriment d’altres serveis municipals. La decisió és, a més, un exemple de nul·la transparència i també qüestiona si la Conselleria estava legitimada per portar a terme el desviament, és a dir, per moure una partida nominal d’uns pressupostos aprovats pel ple, sense fer-ho públic davant el Parlament.