Editorial

'Moonlight' triomfa en els Oscars de la relliscada

Hollywood va preferir parlar només de gran cine. Fins que va arribar, a ultimíssima hora, un inesperat gir del guió

1
Es llegeix en minuts
 

  / GETTY IMAGES / KEVIN WINTER

Una pel·lícula de pressupost molt més pròxim al cine espanyol que al de Hollywood va ser proclamada la millor en una gala de la 89a edició dels Oscars que, no obstant, no passarà a la història pel modest i magnífic film del desconegut Barry Jenkins sinó per un error impropi de la meca del cine. Perquè Moonlight es va quedar sense premi durant uns instants fins que el productor de La La Land, que havia sigut proclamada guanyadora, es va adonar de l’error per la confusió de sobres. Va resultar tan sorprenent la relliscada que va molt més enllà de l’etiqueta d’anècdota. Un fet impropi en una cerimònia que va ser el reflex de l’excel·lent collita del 2016 i va tenir el seu efecte en un repartiment bastant equitatiu dels guardons.

Notícies relacionades

La gran favorita La La Land va perdre força a mesura que s’acostava el gran dia, però tot i així va guanyar sis estatuetes. Moonlight, una poètica obra sobre la identitat sexual d’un jove negre en un barri marginal de Miami, en va tenir tres. El seu èxit en la principal categoria pot interpretar-se com una reparació del que va passar l’any passat amb la polèmica per la falta d’artistes afroamericans entre els nominats.

El reconeixement a Moonlight es va convertir també, d’alguna forma, en la rèplica de l’ala progressista de l’Acadèmia de Hollywood al president Trump. En la gala, però, hi va haver menys crítica política del que era previsible. I és que Hollywood va preferir parlar de gran cine i prou. Fins que va arribar, a ultimíssima hora, un inesperat gir del guió.