Estabilitat a l'espera del PSOE

Més enllà de la situació dels partits, l'enquesta del GESOP evidencia la desconfiança ciutadana i la seva valoració negativa de la situació política

2
Es llegeix en minuts

L’últim Baròmetre Polític d’Espanya d’EL PERIÓDICO dibuixa un escenari molt semblant al sorgit de les urnes el 26 de juny. Els quatre grans partits polítics del país obtindrien avui resultats molt similars als de llavors, atès que tots es mouen com a molt un punt amunt o avall respecte a les últimes eleccions. Ara bé, aquestes petites variacions en la correlació de forces donen lloc a un parell de canvis rellevants en el mapa polític del país.

En primer lloc, unes eleccions avui situarien el PP C’s més a prop de sumar la majoria absoluta, encara que sense tenir-la garantida. El partit de Rajoy manté una alta fidelitat de vot entre el seu electorat i obtindria un resultat molt similar al del 26 de juny, mentre que el de Rivera recuperaria part del terreny perdut en els últims comicis, ja que és el principal beneficiat de les poques fugues de vots dels populars. 

El canvi més vistós és la segona posició d’Units Podem, que desplaça el PSOE al tercer lloc. Les dues formacions fa mesos que es disputen el lideratge de l’esquerra espanyola i les dues vegades que s’han enfrontat a les urnes en el conjunt del país, el 20 de desembre del 2015 i el 26 de juny passat, el PSOE s’ha imposat a la formació morada per un estret marge. Avui aquest pols es manté viu, amb Units Podem només unes dècimes per davant. Les dues formacions han travessat crisis internes en els últims mesos, que han posat en evidència les discrepàncies entre els seus líders. Ara bé, el fet que el congrés de Vistalegre 2 hagi tancat la crisi de Podem (almenys, de moment) sembla situar aquesta formació en situació més avantatjosa. Satisfets o no amb els resultats d’aquest congrés, el cert és que la fidelitat dels votants d’Units Podem és alta, cosa que permet al partit mantenir els resultats del 26-J i aprofitar la debilitat dels socialistes.

Notícies relacionades

En canvi, la batalla interna al PSOE continua oberta, i ho estarà com a mínim fins al maig, temps durant el qual el partit estarà en situació d’interinatge, sense lideratge ni estratègia de futur definida. En conseqüència, les dades d’aquest baròmetre la situen ara com la formació que mostra més debilitat, amb una baixa fidelitat de vot entre els seus votants i indefinició. Tot i això, els votants socialistes desencantats amb la situació del partit estan desmobilitzats, si bé no s’han fugat a altres formacions, i el PSOE i Units Podem continuen en empat tècnic. Així, els esdeveniments de les pròximes setmanes seran claus per veure si els socialistes poden retenir els seus votants indecisos, recuperar els perduts i trencar l’empat permanent que viu l’esquerra espanyola en els últims temps, en un sentit o en l’altre.

DESCONFIANÇA CIUTADANA

En qualsevol cas, més enllà de la situació de cadascun dels partits, el baròmetre torna a posar en evidència la negativa valoració de la situació política del país per part de la majoria dels ciutadans, tan dolenta com fa un any. En aquest temps, també ha crescut la desconfiança en les quatre grans formacions del país, que en aquest indicador presenten dades similars entre si, sense moltes diferències entre partits nous i vells. Tot sembla indicar que els 10 mesos de batalla política per a la formació d’un nou govern, amb repetició d’eleccions inclosa, han deixat seqüeles en la ciutadania que els partits haurien d’intentar fer oblidar pel seu bé i el del país.