tu i jo som tres

Alta gastronomia: suflé amb ganivets

1
Es llegeix en minuts

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. / periodico

Per celebrar la nova temporada de Top chef, el Gran Wyoming s'ha sumat al frenesí gastronòmic d'A-3 TV i des de la seva germana petita, La Sexta, ens ha filtrat la recepta d'un plat molt de moda que ha intitulat el suflé català. Va demanar que prenguéssim nota dels ingredients. Deia: «S'agafa un estatut frustrat, s'hi afegeix un grapat de sentiment independentista, també una cullerada d'un partit disposat a qualsevol cosa per tapar les seves vergonyes, s'hi agrega una bona dosi de judicialització i 200 grams d'immobilisme, es retira la capa de diàleg, i se salpebra tot amb Coca-Cola». I per il·lustrar la bondat d'aquesta potinga, va treure Rajoy i Mas com si fossin cuiners d'alta gastronomia. Home, la recepta d'aquest suflé arrisca poquíssim. És un exercici equilibrista entre l'independentisme català i l'immobilisme del Govern de Madrid. L'elecció d'un dels cuiners també és discutible. Potser en lloc de Mas hi haurien d'haver posat Junqueras, polític que, segons acreditats tertulians analistes, és qui està cuinant de veritat el suflé. Precisament l'altre dia l'estimat col·lega Lluís Foix advertia a 8 al dia (8TV) que igual que el 2014 hi va haver delicades converses tripartides -EL PERIÓDICO ho va explicar en exclusiva- entre Rigol (CiU), Arriola (PP) i Serrano (PSOE), ara també s'estan produint apassionants «tocaments per sota de la taula». O sigui, que sota de la taula de l'obrador del suflé pot ser que hi hagi ara mateix un gran frenesí. Hi ha dubtes de si es toquen amb dolçor o si es punxen amb els ganivets.

Top chef també hem vist el jurat (Chicote,  Susi Díaz i Paco Roncero) passejar-se amb els ganivets per entre els aspirants. En aquest concurs aconseguir els ganivets és fonamental. Igual que en política. Els participants són professionals, amb molta trajectòria rere seu. Hi ha fins i tot un cuiner -Victor, de Salamanca- que té una estrella Michelin. A casa ja tenim un favorit: Richard Alcayde, de La pesquera, de Màlaga. És un xef al clàssic estil: molta saviesa i 120 quilos de pes. És reconfortant trobar-te un cuiner amb molta humanitat. Això ho sap molt bé el gran Paul Bocuse. Hi ha un altre aspirant interessant: l'alacantí Pablo Montoro. És el xef privat d'un multimilionari rus. Deia: «Cuino per a la parella i per al seu gosset. Mai he repetit cap plat». Colossal vida gastronòmica, la del gosset.