DEBAT SOBRE UN TRANSPORT PÚBLIC

No és el Tram, són els cotxes

Mentre a Europa el debat està en quantes xarxes de tramvia han d'ampliar-se, aquí seguim discutint sobre la unió d'un tram de 3,8 quilòmetres

2
Es llegeix en minuts
jgblanco36380631 barcelona 22 11 2016 un tranvia atropella mortalmente a una 161122110141

jgblanco36380631 barcelona 22 11 2016 un tranvia atropella mortalmente a una 161122110141

Quan l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van planificar el tramvia de la Diagonal i el Baix Llobregat a finals dels 80, pocs s’imaginaven que el projecte acabaria trinxat i inaugurat només pels extrems l’any 2004 i que donaria lloc a l’únic cas de tramvia interruptus (implantació interrompuda) d’Europa. Per acabar d’arrodonir el despropòsit, el tall està just a la via amb més saturació de trànsit de la ciutat i a l’àrea més contaminada de Barcelona.

Notícies relacionades

Han passat els anys i el tramvia s’està estenent a Europa amb més de 330 xarxes, i 60 ciutats l’han ampliat o creat en els darrers 16 anys. París segueix creant una gran xarxa interurbana i projecta la primera gran línia interior al voltant del Sena. Nova York i Berlín enceten projectes molt ambiciosos, en el primer cas de nova creació i en el segon d’ampliació del servei cap al sector occidental. Mentre a Europa el debat està en quantes xarxes de tramvia s’han d’ampliar, aquí seguim paralitzats en una foto fixa, amb debats estèrils sobre la unió dels tan sols 3,8 quilòmetres del tram. Mentre a Europa el tramvia està demostrant ser un dels principals aliats en la lluita contra la contaminació juntament amb la bicicleta i el bus, aquí surten propostes inversemblants per unir el tros inacabat com els busos elèctrics o construir un túnel per on pugui passar; per la senzilla raó de no treure carrils als cotxes. La mateixa raó que està darrere de la presentació que va fer ahir el RACC Automòbil Club, anunciant que el tramvia per la Diagonal empitjorarà la contaminació i la mobilitat. Tot el contrari del que passa a les ciutats europees, on és un mitjà habitual, com el bus, un metro en superfície.

La contaminació i la congestió ni la generarà el tram ni la Diagonal, la generen en tot cas els 500.000 cotxes que arriben dels 8 municipis que connectarà. La unió del tram és l’opció que ofereix la més alta capacitat de transport públic en superfície sense perdre velocitat comercial, un cost d’implantació baix (una parada de metro), té un consum energètic i un impacte ambiental baixos i ofereix accessibilitat connectant amb totes les línies del metro i els FGC. Augmentarà 120.000 usuaris i permetrà alliberar busos que ara operen a la zona que passarien a reforçar la Nova Xarxa Busos amb la cobertura d’altres barris. Unir els 3,8 quilòmetres de tramvia transformarà l’actual autovia urbana de la Diagonal en una via d’alta capacitat de transport públic que connectarà 9 municipis metropolitans. Ningú dóna més per menys. Per reduir la contaminació tots els experts en mobilitat saben que amb transport públic no és suficient, cal dificultar la circulació dels cotxes, treure carrils i aparcaments als cotxes, establir un peatge urbà i limitar l’entrada als més contaminants. Només així reduirem el 30% del trànsit motoritzat per respirar aire legal. No cal inventar res, només copiar el que està funcionant a Europa. La gent no som diferents, ho són les polítiques.