Editorials

Tinguem la festa en pau

1
Es llegeix en minuts
jcortadellas34808934 160725130728

jcortadellas34808934 160725130728

La festa major de Barcelona torna a convertir-se un any més en un aparador privilegiat en el qual els barcelonins, i milers de forasters, tenen l'oportunitat d'exhibir la seva cara més lúdica i aparcar durant uns dies les arestes més afilades de l'exigent realitat quotidiana. Feliçment alliberada de la captivitat oficialista en què va malviure durant tant de temps i recuperat el seu caràcter obert i popular, la Mercè ja fa temps que és la gran cita festiva anual de tots els ciutadans, on l'esperit cívic, solidari i de convivència voreja durant uns dies altres lògiques discrepàncies. Aquest ànim transversal és el que convoca i empeny any rere any milers de persones a participar en l'àmplia i heterogènia oferta d'oci i cultura que mobilitza tota la ciutat.

Precisament per aquesta arrelada complicitat festiva d'aquests dies, irriten els intents de grollera manipulació política de les festes que alguns pretenen, utilitzant-les com a barroera arma llancívola contra l'adversari. L'any passat ja vam haver d'assistir a una ridícula guerra de banderes amb aquells infantils forcejaments entre representants d'ERC i el PP al balcó de l'ajuntament mentre els ciutadans, a sota, només esperaven que comencés la festa.

Notícies relacionades

Els prolegòmens d'aquesta edició també s'han escalfat políticament i anuncien per avui un altre despropòsit: un buf contrapregó sobiranista per intentar boicotejar el pregoner oficial, l'escriptor Javier Pérez Andújar, estigmatitzat pels que encara confonen gimnàstica amb magnèsia.

Però, finalment, el sentit comú s'imposarà i l'espectacle del pregó aixecarà el teló d'una Mercè-16 que arriba concentrada en només quatre dies però amb una intensa programació. Una de les novetats consistirà en la descentralització dels grans escenaris urbans, que inclouran aquesta vegada el parc de la Trinitat i la Fabra i Coats a Sant Andreu. El brillant cartell musical (amb gairebé 90 concerts previstos a càrrec de més de 70 grups i solistes), el carrusel d'espectacles a la Ciutadella, o els tradicionals gegants i castells, amb l'infernal correfoc i el massiu piromusical de tancament conformen un programa més que variat i atractiu per convocar novament milers de ciutadans a disfrutar al carrer, cívicament i sense més pressions, de la gran festa de la ciutat. Dilluns serà un altre dia.