Editorials

El 'cas Soria 2' acaba en retirada

1
Es llegeix en minuts

L'enrenou ha durat quatre dies, però finalment el mateix interessat ha posat fi a una situació insostenible en una democràcia que es consideri seriosa: José Manuel Soria ha renunciat a la seva candidatura a la direcció executiva del Banc Mundial, un destí per al qual comptava amb l'aval d'un Govern del qual va haver de dimitir fa cinc mesos per no poder explicar per què va formar part d'empreses domiciliades al paradís fiscal de Panamà. La primera sensació dels ciutadans espanyols davant el pas enrere de Soria no pot ser cap altra que la d'alleujament, perquè resultava ofensiu per a l'ètica i l'estètica democràtiques que, després de la seva sortida de l'Executiu per la porta falsa, l'exministre d'Indústria no tingués cap empatx a aspirar a un càrrec institucional en què gairebé hauria triplicat els seus ingressos.

Notícies relacionades

El més exasperant, no obstant, ha sigut el paper del Govern (no s'ha d'oblidar que en funcions) en aquest cas. Anunciar l'aval del Regne d'Espanya a l'operació poques hores abans que s'acabés el termini per fer-ho, i a penes minuts després de la segona votació d'investidura de Mariano Rajoy, ja va revelar la poca claredat que l'Executiu volia donar a l'assumpte. Pitjors encara van ser les explicacions posteriors de Rajoy i Luis de Guindos volent presentar com a inevitable l'accés de Soria al Banc Mundial donada la seva condició de funcionari. Uns arguments tan inconsistents que tan sols van agreujar la sensació de frau de molts ciutadans. La forçada palinòdia de Soria, no obstant, no eximeix el Govern de responsabilitat política per aquest despropòsit, molt revelador de la concepció patrimonial que una part de la dreta espanyola té dels càrrecs públics. Els que neguen l'existència de les denominades portes giratòries tenen avui molts menys arguments.

El cas Soria 2 il·lustra també a la perfecció l'ecosistema polític d'irregularitats en què està instal·lat el Partit Popular, que és el que fa que li estigui resultant tan difícil trobar suports perquè Rajoy pugui seguir a la Moncloa. Aquesta tardor, el partit del Govern haurà d'afrontar als tribunals diverses proves de foc sobre escàndols de corrupció. Rajoy deu calcular que també aconseguirà sortir indemne d'aquests tràngols, però objectivament avui té més difícil que fa una setmana poder seguir com a president del Govern.