Guantánamo, 14 anys d'aberració

1
Es llegeix en minuts

Per a l'Administració neocon que presidia George W. Bush, el concepte de legalitat sobre el qual es basa l'Estat de dret com recull la mateixa Constitució dels EUA era una noció prescindible que es podia violar, com va passar amb la guerra de l'Iraq, il·legal a més d'immoral. Però abans la il·legalitat ja s'havia instal·lat al centre de detenció de Guantánamo, que EL PERIÓDICO ha pogut visitar. D'aixo ja en fa 14 anys. En campanya, fa vuit anys, Barack Obama va prometre que una de les seves primeres decisions a la Casa Blanca seria el tancament de l'anomenat «gulag del nostre temps». Aquells llimbs legals segueixen oberts.

El truc de Guantánamo, si així es pot anomenar aquella aberració legal, és que el penal està situat a l'illa de Cuba i allà no s'hi pot aplicar la llei que regeix als EUA i, amb ella, les garanties jurídiques dels tribunals nord-americans, de manera que els presos estan empresonats indefinidament sense càrrecs i sense cap judici a la vista. També la definició de combatent enemic donada als detinguts ha permès esquivar l'aplicació de les convencions de Ginebra sobre presoners de guerra. És una situació que sembla un laberint kafkià i que en realitat és més pròpia d'una tirania o satrapia que d'un país democràtic.

Notícies relacionades

En el penal hi ha hagut un pres de 13 anys i un altre de 89. Nou presos han mort en custòdia. Només vuit dels gairebé 800 que han passat pel camp des que es va obrir el febrer del 2002 han sigut condemnats per les comissions militars, uns tribunals que supleixen els contemplats per l'ordenament jurídic. Als abusos registrats s'hi ha d'afegir l'arbitrarietat de les detencions, fetes majoritàriament a canvi d'una recompensa per persones de més que dubtosa reputació o interessos.

Per l'Administració nord-americana, Guantánamo és un tema de seguretat quan del que realment es tracta és d'una violació sistemàtica dels drets humans més elementals. Fa poques setmanes Barack Obama va presentar un pla per tancar el centre al·legant, entre altres motius, el perjudici que causa a la seguretat nacional -ja que dóna arguments constants al gihadisme- i perquè mantenir-lo obert «és contrari» als valors dels EUA. Ho ha sigut des del primer dia, però el seu tancament mai ha sigut una prioritat.