El pacte PSOE-Ciutadans

2
Es llegeix en minuts

No és un acord de Govern, però és un pas endavant. Està clar que el pacte que ahir van firmar el líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, no té la força parlamentària suficient per tirar endavant en el debat d'investidura de la setmana vinent. Els 131 diputats que el recolzen eren insuficients ahir al matí, però es van tornar en estèrils a la tarda quan Podem va anunciar que suspenia les negociacions amb el PSOE i que el seu vot seria contrari a aquest acord. La suma dels nos anunciats de PP i Podem representa una majoria absoluta de vots negatius que estalvia l'especulació sobre la resta. ¿No ha servit per a res, doncs? En aquesta nova etapa de la vida política en què hem entrat després el 20-D, les coses no són tan simples.

Notícies relacionades

Si ningú canvia la seva postura, la setmana que ve s'obriran els dos mesos de termini per a noves eleccions, i és molt probable que  Mariano Rajoy ho intenti, també amb un escàs èxit previsible. Però després encara hi haurà marge perquè els diferents actors esgotin les possibilitats abans que s'acabi el termini per dissoldre les Corts . En qualsevol cas, l'acord a què han arribat PSOE i C's pot ser molt discutit pel que diu o pel que no diu, però té la virtut d'haver acordat objectius entre diferents. És fàcil dir, per exemple, que no es contempla la derogació de la reforma laboral, com prometia el PSOE, o que no hi figura el contracte únic, com defensava C's, però s'ha de tenir en compte que la cessió és part consubstancial del moment que vivim. El país demana aire fresc, regeneració, una política econòmica una mica diferent. Girar full. Necessitem acords i per a aconseguir-ho s'ha de renunciar a part del que és propi. És molt més positiva una renúncia per intentar arribar a un acord, que l'incompliment d'un programa quan es té majoria per portar-lo endavant. I d'això ja n'hem vist molt.

Si el diàleg no qualla i s'ha de tornar a les urnes, cada partit es presentarà davant els electors amb el seu programa i a més amb el bagatge del que ha fet per complir el mandat dels espanyols d'arribar a un acord. En aquest viatge, Sánchez té molts números per guanyar l'opció de repetir com a candidat del PSOE i, juntament amb Rivera, tindran l'actiu, almenys, d'haver intentat l'acord.