2
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats. / JOSE LUIS ROCA

El Congrés dels Diputats.
Josep Antoni Duran Lleida i Alfredo Pérez Rubalcaba, ahir, als passadissos del Congrés dels Diputats.

/

No es pot negar que els proposants i els partits catalans van anar a Madrid amb voluntat d’acord, o aquesta era la façana discursiva. Duran es va assegurar disposat a “negociar-ho tot”, mantenint la consulta irrenunciable, i en el transfons del discurs dels representants que van defensar el vot a favor de la proposició –no en el cas de Rovira ni Turull-- no es va excloure una reforma constitucional per implementar el que decideixin els catalans.

L’endemà mateix, Mas a la sessió de control va demanar posar “dia i hora” al diàleg, i segons alguns titulars havia instat Rajoy a presentar un canvi a la carta magna. És públic i notori que sectors de l’establishment a Madrid i Barcelona pressionen per trobar una tercera via que desactivi el procés. Res nou. Duran i Rubalcaba es deixen fotografiar als passadissos del Congrés, i alhora, el secretari general de CiU, marca distàncies amb una DUI. Això sí, matisa via twitter que tot el que fa ho parla amb Mas, “no ens busqueu les pessigolles”.

Està clar que existeixen forces internes a CiU que treballen per objectius diferents; no és cap secret que CDC, majoritàriament, aposta per la independència –a curt o llarg termini-, i UDC, majoritàriament, per una confederació. Però tots hi volen arribar per la mateixa via: una consulta. I cadascú juga les seves cartes per aconseguir-la.

¿I per què la foto? Duran té el seu públic a acontentar, i a Rubalcaba li convé erigir-se com a estadista que busca l’acord i el diàleg a la solució del problema polític per desmarcar-se de l’immobilisme del PP –malgrat tinguin la mateixa resposta-. Mentrestant, des de Catalunya es continua treballant, Mas-Colell a 'The Telegraph', Mas a 'Le Figaro' i France Info.

No hi ha desgel, patim de curterminisme, però qui acabarà tenint la última paraula, és la gent. Venen anys electorals, eleccions plebiscitàries.

Federalisme ecosocialista

Herrera per ICV-EUiA i Coscubiela per Esquerra Plural van defensar l’Espanya federal -una alternativa al model territorial del PP-, deixant en evidència la reforma constitucional de Rubalcaba concretada només, en la conversió del Senat en una cambra territorial, en un finançament “just i solidari” i un cert reconeixement de Catalunya.

Notícies relacionades

En les seves intervencions, els ecosocialistes van defensar un federalisme assumit des de la llibertat dels ciutadans a “decidir sobre tot”, i van carregar contra el PSOE assegurant que, confonien consulta i independència. “Així menyspreen la voluntat federal de molts ciutadans que no volen ser independentistes però volen decidir”. Dard de Coscubiela a Rubalcaba. Competència.

Amb tot, el grup d’IU és l’únic partit estatal que ha demostrat que hi ha una Espanya capaç de respectar el dret a decidir dels catalans. Amb els arguments del PP i PSOE negant la consulta a la major o fins i tot l’autodeterminació, es donen per vençuts en la discussió pressuposant que ells són minoria a Catalunya. Es diu por a perdre.