La lluita contra la crisi

Europa i la creació d'ocupació

S'ha de facilitar que els europeus es beneficiïn d'oportunitats de treball en altres països de la UE

3
Es llegeix en minuts

La Unió Europea i els seus estats membres han fet passos decidits i sense precedents en pro de l'estabilitat de l'euro i d'unes finances públiques sanejades amb vista a crear les condicions per a una recuperació sostenible. Hem establert un suport financer en forma del Mecanisme Europeu d'Estabilitat, amb una capacitat d'intervenció de 500.000 milions d'euros, i l'actuació del Banc Central Europeu ha estat decisiva a l'hora de calmar les tensions dels mercats. Ben aviat tindrem també un supervisor únic per als bancs de la zona euro. No obstant, queda molt per fer. Els responsables polítics han de donar solucions. Hem de seguir construint la dimensió social de la nostra Unió, l'altra cara de la moneda de la Unió Econòmica i Monetària.

La UNIÓ ha fet de la lluita contra la desocupació el cavall de batalla de la nostra resposta a la crisi. La Garantia Juvenil proposada per la Comissió Europea i aprovada pels estats membres farà que els governs vetllin perquè cap jove estigui sense un lloc de treball o un contracte d'aprenentatge o formació durant un període superior a quatre mesos.

Però a més dels esforços a nivell nacional per crear llocs de treball i oportunitats de formació, encara trobem a faltar un verdader mercat laboral europeu. ¿Com podem tenir a Europa un verdader mercat únic i una moneda única sense una plena llibertat de circulació de treballadors juntament amb la lliure circulació de mercaderies, serveis i capitals? Aspirem a una UE en què tots els ciutadans puguin buscar i escollir lliurement una feina en qualsevol dels països, de la mateixa manera que poden fer-ho els ciutadans nord-americans.

Molts dubten de buscar feina en un altre país de la Unió Europea, ja que els preocupa no trobar ràpidament un lloc de treball. Actualment, les persones que busquen oportunitats laborals en un altre Estat membre mantenen el dret a rebre ajuda financera del país d'origen durant un mínim de tres mesos i, en alguns casos, durant un màxim de sis mesos. No obstant, a Europa els desocupats triguen actualment una mitjana de 16 mesos a trobar un lloc de treball. És comprensible, doncs, que molts no s'arrisquin a buscar feina en un altre país de la Unió Europea, especialment quan cada vegada són més els llocs de treball amb contractes de curta durada.

Això representa un risc per al creixement i la innovació a la UE: malgrat els elevats nivells de desocupació, el nombre de llocs de treball vacants ha augmentat i a les empreses els costa contractar personal qualificat. Al mateix temps, els ciutadans perden oportunitats d'ocupació en altres països. Això els priva de mitjans de subsistència, frena el creixement i genera costos innecessaris a uns sistemes de seguretat social ja per si mateixos saturats.

En el món actual, la mobilitat laboral no és un cost sinó una necessitat econòmica. Per això un dels objectius prioritaris de l'Informe sobre la Ciutadania de la UE que la Comissió presenta avui és aconseguir que els ciutadans europeus es beneficiïn de les oportunitats laborals en altres països de la Unió Europea. Actualitzarem les normes de coordinació de la seguretat social de la UE perquè segueixin rebent l'ajuda a què tenen dret en el seu país d'origen durant un temps superior al mínim actual de tres mesos. Així mateix, els estats membres hauran d'intensificar la cooperació entre els serveis públics d'ocupació per poder garantir una ajuda efectiva als demandants d'un lloc de treball mentre busquen feina en un altre Estat, i perquè rebin les seves prestacions per desocupació durant un període de fins a sis mesos. Aquesta serà la prova de toc que demostri fins a quin punt els estats posen tota la seva energia a alleujar els ciutadans de les conseqüències de la crisi.

Al mateix temps, a través de la xarxa europea de serveis d'ocupació Eures (ec.europa.eu/eures) facilitarem als joves informació sobre aprenentatge i pràctiques en altres països de la UE. A més, volem establir un marc europeu que els garanteixi pràctiques de qualitat i el respecte dels seus drets i que els permeti obtenir el màxim partit de la seva experiència laboral.

Notícies relacionades

En l'Any Europeu dels Ciutadans, posem tot l'èmfasi en els ciutadans amb el fi de reforçar la UE i restablir el creixement. La Comissió està treballant per fer de la ciutadania de la Unió una realitat en la vida de la gent, i per això avui comencem amb propostes concretes per ajudar-los a treballar, estudiar o formar-se en un altre país de la UE.

*També firmen l'article el vicepresident Olli Rehn i el comissari d'Ocupació i Afers Socials, László Andor.