Acord UE-EUA, un nou model econòmic i social postcrisi

2
Es llegeix en minuts
Obama, en una imatge del 8 de maig passat.

Obama, en una imatge del 8 de maig passat. / AP / CAROLYN KASTER

Des del passat 20 de març, els EUA i la UE han posat com a qüestió prioritària en les respectives agendes un ampli i ambiciósacord comercial.

La UE representa el 25,1% del PIB i el 17% del comerç mundials. Els EUA tenen el 21,6% delPIB i el 13,4% del comerç mundial. En total, junts, sumen aproximadament la meitat del PIB i una tercera part del comerç mundial. Un ampli acord com el que s'està negociant podria incrementar en un 0,5% i un 0,4% el PIB a la UE i als EUA respectivament.

L'impuls al creixement i el gran impacte en larecuperació de l'economia global que tindria un acord d'aquestes característiques, representa una gran oportunitat per la creació de llocs de treball a una i altra banda de l'Atlàntic.

L'acord cobriria l'accés al mercat de béns, serveis i inversions, i la desaparició de barreres no aranzelàries, que representen un dels obstacles més grans per allliure comerç i per a lesinversions. Aquest tipus de barreres afecten de manera molt especial el sector de l'agricultura i reflecteixen les diferències a l'hora d'abordar la seguretat alimentària. Per exemple, la vedella dels Estats Units provinent d'animals alimentats amb organismes genèticament modificats (OMG) està prohibida a la UE.

Un altre aspecte conflictiu és el de la protecció dels drets depropietat intel·lectual (IPRs) i de les dades personals, a causa dels diferents marcs reguladors.

El capítol de desenvolupament sostenible és també un obstacle a superar ja que els EUA no han ratificat totes les convencions de laOrganització Internacional del Treball (OIT) ni els principals acords sobre medi ambient.

En un altre ordre de coses, hi ha les desitjables mesures per regular el sistema financer, la inclusió d'una taxa a les transaccions financeres i l'adopció d'acords per eradicar elsparadisos fiscals.

Totes aquestes qüestions, d'una gran ambició, demanen facilitar un reconeixement mutu, així com més compatibilitat i més convergència en les regulacions dels sectors esmentats.

Si bé, en general, es té una visió positiva d'aquest possible acord, cal tenir present el repartiment dels efectes positius. Hem d'evitar que encara que sigui bo per al conjunt, no hi hagi perdedors. Quins poden ser els efectes negatius?

Els estàndards europeus són més respectuosos que els dels EUA amb les normes de la OIT i el que cal és un acord que enforteixi els drets laborals i els d'associació i sindicals als EUA i no rebaixar els drets dels treballadors de la UE. I és que un acord d'aquestes característiques que comparteixi els principis i valors comuns jugarà també un paper molt rellevant de model en l'àmbit multilateral.

Notícies relacionades

Avui, un ampli acord de comerç entre la UE i els EUA representa posar les bases per un noumodel econòmic i social post crisi, un nou model pensat per a les persones. Som conscients que el benestar no arriba automàticament assegurant només els drets econòmics, per això cal també garantir els drets socials i mediambientals.

Aquest és l'acord pel qual estem treballant i el nou model de societat al que aspirem.