Projectes per portar el cas al cinema

Pel·lícules sobre la mort de Bin Laden

Sobre l'ètica de l'operació, s'haurà de fer un film de culte al voltant de la legitimitat democràtica

4
Es llegeix en minuts
Pel·lícules sobre la mort de Bin Laden_MEDIA_3

Pel·lícules sobre la mort de Bin Laden_MEDIA_3 / monra

En les grans inundacions, la primera cosa que falta és l'aigua potable. Això mateix és el que acaba de passar en un esdeveniment tan espectacular i planetari com l'eliminació deBin Laden. Només que, en l'eliminació deBin Laden,el que podríem qualificar d'aigua potable és la veracitat del relat dels fets. En els primers quatre dies la Casa Blanca en va donar cinc versions diferents. Això permet a cada u novel·lar les circumstàncies de l'esdeveniment de la manera que vulguem. Podem deixar anar la imaginació i fantasiejar amb una diversitat de pel·lícules.

Fins al moment en què escric he llegit que ja hi ha tres projectes en marxa per portar a la gran pantalla l'espectacular operació. Podrien tenir tres començaments diferents. El primer arrencaria amb un esgotador entrenament delsseals en una de les seves bases, el segon ambObamai la senyoraClinton asseguts amb els alts membres de la seguretat dels Estats Units per veure el desenvolupament de l'operació, i el tercer, més bucòlic, amb uns plans d'Abbottabad, la ciutat d'estiueig a 120 quilòmetres d'Islamabad, poblada d'eucaliptus on bufen vents suaus i tonificants.

A partir d'aQUí es pot deixar córrer la fantasia, fins i tot amb un desenvolupament heterodox onBin Ladenno mor. Aquest guió es podria desenvolupar així: els increïblesseals,en un vol d'helicòpters silenciosos, que ja és dir, entren a l'espai aeri pakistanès des de l'Afganistan i després de recórrer 200 quilòmetres en línia recta arriben a la mansió deBin Ladena Abbottabad, disparen foc en totes direccions, s'apoderen del fundador d'Al-Qaida i el porten a un portaavions de la Navy. Diuen que l'han mort i allà continua amb unes increïbles possibilitats per a la fantasia del guionista.

Un altre guió més atrevit podria ser: el comando delssealsarriba a la casa deBin Laden,disparen el tret a un sòsies confonent-lo amb ell, se l'emporten i fan tot el que diuen que van fer. El veritableBin Ladenera aquella nit a casa del seu segon,Al-Zauahri, en una granja on es cultiven patates, a cinc quilòmetres d'Abbottabad. En vista de com es van anar succeint els fets, decideixen fer un comunicat en què Al-Qaida admet la mort del seu fundador. «Així podré continuar amagant-me més fàcilment i me'ls trauré de sobre», va argumentarBin Ladenper arribar a aquesta decisió. Aquesta versió té l'inconvenient de la prova de l'ADN que sembla que li van fer, però aquest és un petit detall que no pot espatllar una bona pel·lícula.

Notícies relacionades

MOLT I MOLT forta pot ser la versiógore a l'estil de la passió deCristdeMel Gibson,en la qual es veu com li esclata el projectil al mig del front i li vola el cap enmig de bombolles de sang. A continuació, ve el rentat del cos a la manera del vell neorealisme italià a bord del portaavions i les pregàries islàmiques abans de tirar-lo al mar. Elsseals,en un assalt a bord de quatre helicòpters, poden donar molt de si. Ells són els herois iBin Ladenés l'antiheroi d'aquesta pel·lícula. Gairebé no se sabia res de l'existència dels SEAL, i ara han despertat una curiositat desaforada, tant que als Estats Units ja s'han anunciat vuit llibres sobre ells. En els grans esdeveniments solen passar a primera fila persones que en principi podíem considerar-les com a necessàries cantaires de cor. En un altre ordre de coses, però que acaba de passar aquests dies, tenim un exemple singular del que vull dir. Em refereixo aPippa.A aquestes altures suposo que ja saben qui ésPippa, Filippa Middleton,que a la cerimònia del casament de la seva germanaCaterina amb el príncepGuillemes va convertir en la icona mundial de la moda, la bellesa i de l'elegància per la manera com va portar la cua del vestit deKate.Als grans esdeveniments, sempre hi ha personatges secundaris que semblen principals. En això de la liquidació deBin Laden,¿qui és el personatge principal,ObamaoBin Laden?Amb certesa jo no sé què respondre, depèn dels minuts queObamacontinuï ocupant la pantalla i de la participació que li donin en els preparatius.

Hi ha un altre tema, el referent a l'ètica de l'operació, però aquest es rodarà més tard i possiblement serà per a una pel·lícula que abans anomenàvem d'art i assaig, i que ara es qualifica com de culte. Un cine de reflexió sobre la legitimitat democràtica d'aquell tret. Fins ara, les aprovacions i felicitacions a l'ordre de liquidació donada perObamahan estat aclaparadorament majoritàries, des del secretari general de l'ONU fins al nostreRodríguez Zapatero. En aquesta pel·lícula de culte és possible que hi posin objeccions ètiques, considerant que es va violar la sobirania d'un país, el Pakistan, i el fet de disparar sobre un home desarmat, una cosa inadmissible a les pel·lícules de l'Oest. La meditació pot ser llarga i discórrer per camins diferents i oposats, recórrer a la justificació per acció bèl·lica o injustificable des de tots els punts de vista. Vostès mateixos. Periodista.