Malestar al gegant asiàtic

La revolta a les factories xineses

El comunisme ultracapitalista ha de construir una bona economia social i pagar millor els treballadors

4
Es llegeix en minuts
La revolta a les factories xineses_MEDIA_1

La revolta a les factories xineses_MEDIA_1 / MARÍA TITOS

La virulència de la crisi ha situat a l'escenari de les anàlisis i els debats diverses expressions. Una de les més freqüents, entre nosaltres, és la paraulacompetitivitat, produir més a menys cost. Hem de ser més competitius, proclamen les patronals i ho repeteix el president del Govern,José Luis Rodríguez Zapatero,mentre que el cap de l'oposició,Mariano Rajoy,l'escridassa, atribuint aquesta falta més o menys col·lectiva directament al president. Els sindicats prometen impulsar la competitivitat matisant la promesa amb certes condicions. Cosa que significa produir més amb el mateix cost. Sembla que és una exigència necessària als nostres centres de producció en relació amb la majoria dels països d'Europa.

A partir d'aquí, hem de fer un salt en la reflexió, ja que se'ns repeteix per activa i per passiva que estem en una economia global que ens exigeix competitivitat, ja que vivim en una societat de mercat que ho domina tot. L'efecte papallona en l'economia mundial és un dogma del qual no dubta ningú. Però el significat de la paraulaproductivitat és elàstic, no significa el mateix a Espanya, els Estats Units, el Japó, la Xina, el Vietnam o Bangla Desh. A certs països, el pagament de la jornada laboral equival a poc més que assegurar la subsistència dels treballadors a base d'arròs i poca cosa més. I en alguns casos una servitud laboral molt semblant a la de l'esclavitud en què també es troben milions de nens sotmesos a horaris infames.

Però aquí només vull parlar de la Xina, la factoria industrial més important del món i on les revoltes actuals dels seus treballadors, segons un dels seus líders, equivalen a una nova forma de la històrica Llarga Marxa. Aquesta té un signe diferent: els treballadors xinesos volen participar del gran creixement econòmic, on un capitalisme silvestre ha aconseguit un espectacular creixement del 9% sostingut al llarg de gairebé 20 anys. És cert que aquest capitalisme enquadrat pel Partit Comunista ha fet sortir milions de xinesos de la pobresa, però el preu per a la majoria dels treballadors ha estat massa alt, i la corrupció en la privatització de certes empreses públiques ha estat molt visible malgrat el silenci dels mitjans de comunicació. Els serveis públics de salut i ensenyament s'han deteriorat, i això ho veu la població encara que els mitjans de comunicació, tots oficials, diguin el contrari.

LES VAGUES de diferent format que van esclatar el maig passat a diverses factories d'empreses estrangeres, algunes associades amb xineses, es van anar estenent com una taca d'oli. La federació dels sindicats xinesos, única central existent, es va veure desbordada per la realitat. El capital-comunisme d'avui és molt diferent del mao-comunisme d'ahir: un ha produït riquesa i l'haurà de repartir, l'altre només podia repartir misèria i va uniformar tota la Xina amb la monotonia del verd guerriller. Ara el panorama visual està ple de colorit, hi ha noies que porten pírcings al melic i nois que llueixen cèrcols a les orelles, i tots dos, increïbles combinacions de samarretes. Algunes vagues van ser espectaculars, com la de la ultramoderna fàbrica d'Honda al costat de Canton. A les cadenes de muntatge s'hi podia sentir el vol d'una mosca, la paralització era absoluta. La majoria dels organitzadors eren de Hunan, la província que té fama acreditada en la producció de revolucionaris, i es que allà hi va néixerMao Zedong.Després de dues setmanes d'intenses negociacions, van aconseguir un augment salarial del 36%. Una cosa semblant va succeir en altres empreses, especialment d'automòbils. Els treballadors de les factories del grup taiwanès Foxconn van escollir una forma més tràgica d'atraure l'atenció sobre la seva situació: a la fàbrica de Shenzhen es van encadenar 11 suïcidis. L'endemà van obtenir un augment de salari del 70%.

Notícies relacionades

EL GOVERN xinès i el sindicat s'han adonat del profund malestar de fons i miren de maniobrar. I han presentat aquestes vagues com un moviment d'emancipació de la societat xinesa davant de l'imperialisme empresarial estranger. Però això no és suficient, necessitaran un canvi de model de creixement econòmic si volen mantenir el que anomenen el domini sobre les masses. La Xina ha patit un gran canvi, fins i tot el conservador àmbit rural s'ha sofisticat i la majoria dels seus habitants han fugit a les ciutats. Els dirigents d'aquest nou comunisme ultracapitalista saben que han de construir una economia social de millor qualitat, han d'ampliar en milers de milions la base de consum intern i formar millor els treballadors. I pagar-los millor.

Es tracta d'una revolució en el sentit més profund de la paraula, però serà una revolució amb efecte papallona a tot el món. S'han de buscar els equilibris salarials i també l'equilibri de la productivitat. Una revolució d'efectes incalculables a la qual haurem de prestar molta atenció. L'explotació és el gran càncer d'una economia humana. Periodista.