La irrupció d'un instrument singular

El sexe polític de la 'vuvuzela'

La trompeta símbol del Mundial és tan estrident com exitós és el seu ús metafòric en la vida pública

4
Es llegeix en minuts
El sexe polític de la vuvuzela_MEDIA_2

El sexe polític de la vuvuzela_MEDIA_2 / NUALART

Fa poques setmanes ignoràvem l'existència de lavuvuzela, ja que aquesta paraula no apareixia en cap diccionari de les llengües d'Orient i d'Occident. Només la llengua zulu l'havia acollit al seu si amb desgana quan van aparèixer aquestes desmesurades trompetes, fa poc més d'una vintena d'anys, als estadis de futbol de Sud-àfrica. La majoria dels filòlegs sostenen quevuvuzelave de la paraulavuvu, que en zulu significa fer soroll. ¡I tant si en fa! No obstant, amb el pas dels partits s'ha anat convertint en l'autèntica vedet del Mundial. Llegint les cròniques dels enviats especials dels diferents països i civilitzacions veiem que lavuvuzelaha entrat per la porta gran de la retòrica i sospitem que l'espera un futur gloriós veient el joc polític, social i econòmic que pot donar segons els múltiples indicis que ja tenim.

Sabem que, quan es bufa a poc a poc, el so de lavuvuzelaés igual que el dels eixams d'abelles, però quan es bufa amb ímpetu –com per empènyer l'equip propi cap al gol– sona, segons diuen, com el bramul d'una manada d'elefants en zel. És difícil saber-ho, perquè segons un pastor d'elefants de Kenya no és freqüent veure grans manades d'elefants en zel. És qüestió d'imaginació. Els nous filòsofs francesos, que ja són tots vells, s'han començat a preguntar si lavuvuzelaés de dretes o d'esquerres. Hi ha respostes de colors oposats. La discussió promet ser llarga, suggerent i apassionant. Lavuvuzelafarà parlar molt en la filosofia política.

Entre nosaltres no hem anat amb divagacions metafísiques.José Blancono va anar amb embuts i va dir amb la netedat de la línia recta: «Rajoy és lavuvuzelade la crisi amb el seu pesat i molestnoa tot». Sovint, en política, les frases buides tenen efectes desconcertants, i aquesta en va tenir. Després d'un primer moment de sorpresa, elspeperosvan trobar en la Jabulani, la criticada pilota del Mundial, la manera de tornar el gol als socialistes. I va ser quan van dir: «El Govern és com la pilota Jabulani, no sap per on sortirà de la crisi». D'un en un, amb un joc pobre d'enginys. Més aviat, un joc elemental, primari gairebé.

Podria semblar ben bé, després d'aquesta primera escaramussa, que lavuvuzelaés de dretes i la Jabulani és d'esquerres. Però, si continuem llegint amb una certa curiositat, ens trobem que sobreLeire Pajínhi plouen els qualificatius devuvuzelai sobreMaría Dolores de Cospedal hi pedreguen. Ens falten encara milers de reflexions per poder establir si lavuvuzelaés d'esquerres o és de dretes. Hi pot haver sorpreses.

Una cosa sí que és certa: lavuvuzelaja és patrimoni universal i la seva presència crea desconcerts. Com desconcertat es va quedar el president uruguaià,Fernando Lugo,quan estava pronunciant el seu discurs sobre l'estat de la nació al Congrés i va ser interromput pel senadorAlfredoJaeggli,que va treure unavuvuzelai va començar a tocar-la tan enfervorit que el so que va inundar el gran saló s'assemblava al d'un ansiós elefant en zel. En vista de les programacions futures amb lavuvuzelade protagonista, al nou instrument l'esperen dies gloriosos. El president de l'associació d'afectats pel vessament de petroli de la British Petroleum al golf de Mèxic ha convocat una manifestació contra la petrolera britànica a la qual els participants havien d'anar ambvuvuzeles. La senyoraCristina Kirchnerha titllat devuvuzelesels seus opositors polítics que volen disputar-li les pròximes eleccions. Farem un bon salt cap endavant en el coneixement del sexe polític de lavuvuzelael dia en què prengui posicióBerlusconisobre la qüestió, i no hi ha dubte que ho acabarà fent. Imaginin-se un cor develinesrebent-lo tocant lavuvuzelaa l'entrada d'una de les seves festes.

Notícies relacionades

EN VISTA DE l'èxit tan desmesurat com estrident de lavuvuzela, una associació cultural sud-africana ha fet un comunicat per posar les coses i els sorolls al seu lloc: «Lavuvuzelano pertany al repertori cultural zulu, no té res d'ancestral, no enfonsa les seves arrels en l'ànima de la música ètnica, no ve del cos de l'antílop». No sé si té o no té orígens coneguts, però la seva presència està sent una veritable inundació. I, com sempre, els xinesos han estat els més llestos. Un altre símbol del nostre temps. Uns mesos abans de la celebració del Mundial els xinesos van enviar a Sud-àfrica rastrejadors per a possibles negocis de cara a l'esdeveniment i els van veure en lesvuvuzeles. Allà es feien d'estany i els xinesos de la Jiying Plastic Product Corp., empresa situada a Zheijand, van decidir fer-les de plàstic i de 37 tipus diferents per així donar-los varietat. Les sud-africanes costaven tres vegades més que les xineses: les autòctones, 60 rands; les foranes, 20. El cas és que els xinesos s'han quedat amb el 90% del mercat. Mentre nosaltres fem frases i els francesos es pregunten si lavuvuzelaés de dretes o és d'esquerres, els xinesos fan negocis sense ideologia. AMaoel tenen dormint plàcidament la seva glòria a la plaça de Tiananmen.

Periodista.