EL PIANISTA DEL MAJESTIC

Article d'Arturo San Agustín: 'Can Framis'

1
Es llegeix en minuts

Demà s'inaugurarà a Barcelona el nou espai de pintura contemporània de la Fundació Vila Casas, Can Framis. O sigui que, en aquell Sant Martí que, com el Poblenou, va ser fàbrica, xemeneia, llamborda i obrer, en aquell nou districte que ara anomenen 22@, on abans hi havia la fàbrica fundada, a la primera meitat del segle XIX, pel cotonerJoan Framis i Torrents,es troba ara l'espai de pintura contemporània Can Framis. Una idea del col.leccionistaAntoni Vila Casas,president de la Fundació Vila Casas.

Aquest home alt, que parla pausadament i amb molta ironia, aquestVila Casas,que va tenir a veure amb els fàrmacs i les seves indústries, promociona des de fa anys la cultura del país, els artistes del país. Parlem aquí d'escultura, fotografia i pintura.

Vila Casas,que té el verbpujolià,s'assembla físicament al millorJohn Wayne,però no fa servir cavall. Ni rifle, és a dir,winchester.Ja hem dit que no dispara bales sinó ironia i per això adverteix, com a bon col.leccionista, que les obres que el visitant trobarà a Can Framis són les que ell ha seleccionat perquè li agraden. Per això, entre aquestes, abunden els nus femenins. No hi ha millor imatge de la primavera i l'estiu que una jove despullada llegint un llibre. Potser el meu amic, el pintor i escultorJoan Pere Viladecans,que està present al nou espai amb diverses de les seves obres, no opinaria el mateix. O potser sí.

Notícies relacionades

També poden admirar-se a Can Framis algunes obres de temàtica taurina, que demostren queVila Casasés home lliure. I si diclliureés perquè sospito que abans de penjar aquestes obres al nou espai, auster i lluminós, un projecte dirigit per l'arquitecteJordi Badía,potser va haver de discutir una estona, només una estona, amb els seus assessors artístics, que imagino, i suposo que l'encerto, políticament correctes.

Can Framis, el nou espai artístic, està ubicat al carrer de Roc Boronat, 116-126. Jo, divendres, vaig tenir la sort de poder visitar-lo amb el meu amicLluís Permanyer.És un bon guia per transitar entre tants artistes.