En seu vacant // XAVIER Febrés

Serà l'any de Perpinyà

1
Es llegeix en minuts

El 12 de gener vinent, Perpinyà debuta com a capital cultural catalana de l'any 2008. A la capital rossellonesa li fa il.lusió. Prepara un centenar d'actes dintre d'aquest programa. Sense cap intenció de deixar de ser francesa, vol acostar-se a la Catalunya peninsular i a Barcelona. No sempre li fan cas, d'aquest cantó de la frontera.

Per alguna raó enquistada, alguns la consideren una somnolent ciutat de província, un confí desdibuixat. S'equivoquen. Potser la capitalitat cultural del 2008 l'ajudarà en alguna mesura a fer que es valori la seva realitat actual. El Rosselló tenia 230.000 habitants l'any 1954 i va arribar als 413.000 l'any 2005, quasi duplicats. Del total, 115.000 viuen al terme municipal de Perpinyà i 287.000 al districte metropolità.

Notícies relacionades

L'empenta de l'alcalde Jean-Paul Alduy, el fill Alduy (per distingir-lo del pare, Paul Alduy, que el va precedir en el càrrec durant més de 30 anys, entre 1959 i 1993), imagina un poderós pol de desenvolupament al voltant de la nova estació perpinyanesa del TGV. Quan hi arribi, situarà la ciutat a tres quarts d'hora de trajecte del centre de Barcelona.

L'alcalde Alduy ocupa actualment un lloc destacat al partit de l'actual majoria del president Nicolas Sarkozy, però tot i així ha de fer molts esforços per ser escoltat a Barcelona. Durant la cimera hispano-francesa del 2001 celebrada a Perpinyà, Alduy va parlar amb l'aleshores president del Govern José María Aznar. L'alcalde declarava: "Li vaig explicar com veia l'enllaç del TGV amb Barcelona i els nostres projectes. Em va escoltar amablement i al final em va preguntar: '¿I no té por que els seus ciutadans puguin demanar l'annexió a Catalunya?' Jo li vaig respondre: 'Senyor president, avui en dia les fronteres no es desplacen, s'esborren'".

Temes:

Perpinyà