On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Els actes de la Mercè que poden veure’s ‘online’

S’emetran en directe diversos grans concerts i la festa de cultura popular

Els actes de la Mercè que poden veure’s ‘online’

ICUB

9
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Les Festes de la Mercè omplen aquests dies d’activitat la ciutat de Barcelona, però el limitat aforament i el gran atractiu de la majoria d’ofertes ha provocat que les entrades s’esgotessin ràpidament i ja no hi hagi opcions per a la improvisació. Si ens hem despertat tard i no tenim localitats per als espectacles previstos, encara podem disfrutar d’alguna de les seves propostes online dins de l’apartat La Mercè en obert, a la web creada especialment per a aquesta celebració. No és el mateix, és clar, però almenys tenim aquesta opció per seguir alguns dels millors concerts i una gran festa popular.

Música sahrauí i flamenc electrònic

Aquesta nit, a les 20.20 hores coincideixen tres concerts dins del cicle La Mercè és música. El primer d’aquests concerts, des del Teatre Grec és el d’Aziza Brahim, una cantant i actriu sahrauí que ha aconseguit equilibrar tradició i modernitat en la seva música. Interpreta cançons de resistència i exili amb lletres plenes de poesia que parlen sobre l’experiència de les persones refugiades i que parteixen de la tradició del haul, la música del Sàhara Occidental, per explorar altres ritmes africans, però també ibèrics, europeus i globals. En el seu recital, Nòmada blues, interpretarà temes dels seus àlbums d’estudi al costat d’un quartet compost per músics catalans.

Ens desplacem ara virtualment al camp de futbol del Vall d’Hebron per descobrir Cristian de Moret i la seva Supernova. És un artista sorprenent que, després de col·laborar durant anys amb grans del flamenc com Carmen Linares o Jorge Pardo, l’any passat va decidir iniciar un camí en solitari combinant aquest estil amb el rock i amb els sons electrònics. Aquest disc ha fascinat els aficionats al flamenc, però també els que no ho són, a causa de la seva original barreja sonora en la qual hi ha influències de Camarón o Paco de Lucía, però també de Radiohead, Ray Charles o Red Hot Chili Peppers. Tota una troballa.

Pop i festa a l’Estadi Olímpic

La plataforma marina instal·lada al Fòrum serà l’escenari al qual acudiran The Crab Apples, un trio femení de pop format per Carla Gimeno (veu), Laia Alsina (guitarra) i Laia Martí (baix i teclats). Després de set anys de carrera acaben d’editar el seu tercer disc, titulat Crap, en el qual insisteixen en un pop contemporani tot i que amb so dels 80 i 90. El seu repertori es compon de temes ballables amb tocs d’electrònica i lletres amb missatges potents interpretades indistintament en anglès i castellà experimentant amb els gèneres i els sons.

Qui prefereixi els concerts més massius pot connectar-se per veure el festival que ha preparat Cadena 100 a Les ràdios de la Mercè. S’iniciarà a les 20.50 h a l’Estadi Olímpic amb l’actuació de Sara Roy, una cantautora de Manresa que presenta el seu primer treball (A)mar, destaca per la seva veu personal, alegre, intimista i pròxima, i canta amb una gran sinceritat i autenticitat. La seguirà l’eurovisiva Beth (22.10 h), que ve de publicar el seu cinquè disc, Origen. Ara és una dona amb una vida de família i té moltes coses per explicar. En aquest recupera cançons que no va publicar en el seu moment, amb temes pop en anglès, català i castellà. I, per acabar, el pop rock de Miquel Abras (23.30 h), el músic de la Bisbal d’Empordà que ha editat un nou treball compost durant el confinament. Malgrat això no tracta de l’aïllament, sinó de la felicitat, de quines maneres la busquem i de les llàgrimes que de vegades provoca, per això el seu títol és La felicitat també plora.

Rap i un projecte valencià

Torna La Mercè és música a les 21.40 h amb Sofia Gabanna des del Fòrum amb En órbita. És una rapera argentina instal·lada a Barcelona com la seva germana, la famosa Nathy Peluso, que deixa l’accent del seu país a casa per utilitzar un perfecte castellà que fa servir per interpretar uns temes amb lletres feministes, apoderades, antiracistes i antifeixistes en un to fosc i controvertit. Les seves principals característiques són una veu distingida i una tècnica i un flow impecables al servei d’una suma entre el rap més clàssic i els nous missatges.

Tornem al Vall d’Hebron per escoltar als valencians Senior i El Cor Brutal (21.40 h). Es tracta del nou projecte musical liderat per Miquel Àngel Landete en el qual graven cançons en què enllacen les seves arrels valencianes amb els sons americans. Es troben en plena creació del seu pròxim àlbum, que es titularà Post, i que serà una nova recopilació de cançons pròpies tan melancòliques com ballables en clau d’òpera pop que llançaran l’any vinent. Potser ens fan algun avanç però el que és segur és que en la seva actuació reviuran els seus èxits propis i les seves versions per fer-nos moure l’esquelet.

Jazz flamenc i un grup llegendari

El flamenc tornarà a ser present amb Mariola Membrives, (21.40 h), des del Grec. És una actriu, intèrpret i compositora andalusa que va sorgir del Taller de Músics i que combina aquest gènere amb el jazz. Cada nou disc ha sigut una sorpresa des del primer, Llorona  (2014), on tocava amb el contrabaixista japonès de jazz Masa Kamaguchi, però el 2017 va produir Omega 20.16, revisió del mític disc d’Enrique Morente per a quintet de jazz i guitarra flamenca i, dos anys després, va col·laborar amb el compositor i guitarrista nord-americà Marc Ribot, fascinant-nos amb Lorca: Spanish Songs. Però les seves inquietuds no acaben aquí, ja que és l’autora del musical La reina Toro i ha col·laborat fins i tot amb La Fura dels Baus.

Per tancar aquesta nit de festa, una actuació de luxe, Los Enemigos amb el seu Bestieza (Vall d’Hebron, 25 hores). És un dels grups fonamentals del rock en castellà i ha marcat la seva història des dels anys 80 amb la guitarra i la veu de Josele Santiago, al capdavant. Ara es presenta amb una nova formació, integrada per Fi Oyonarte (baix i veus), Chema Animal Pérez (bateria, percussió i veus) i David Krahe (guitarra). Presentaran Bestieza, el disc que la banda va editar l’any passat i que està compost per una sèrie de temes molt impactants que no ens deixaran indiferents. S’acaba el dia però no els concerts perquè encara ens falten tres cites més.

Més concerts de cap de setmana

Demà dissabte, la cantautora Joana Serrat ens espera al Fòrum (20.25 h) juntament amb The Great Canyoners per descobrir-nos Hardcore from the heart. Es tracta d’un disc introspectiu, emocional, commovedor i fins i tot dolorós que ha titulat com un llibre de la sexòloga i productora de porno feminista nord-ameicana Annie Sprinkles. L’artista d’Osona es confronta a si mateixa en una espècie d’inesperat viatge expiatori que atrapa l’espectador i que ha sigut considerat com una de les cimeres literàries de l’artista, una gran representant en l’escena del folk local, però també a nivell internacional.

De nou, els grans festivals de les ràdios podran seguir-se en directe i dissabte, la cita és a l’Estadi Olímpic (20 h) amb Europa FM, que ofereix un programa quàdruple amb grups en català. Trencaran el gel els Mosaic, un trio de pop amb temes com Ets tu, en el qual rendeixen homenatge a la música, l’art i la cultura pel paper que han tingut durant la pandèmia. Els tarragonins Roba Estesa (20.45 h) fa una dècada que triomfen amb la seva fusió de les músiques urbanes, els sons folks festius acompanyats per una original instrumentació i les seves sonoritats que van de l’electrònica a les més tradicionals i acústiques. Sense Sal (22 h) és una banda de pop folk formada per vuit amics de Terrassa que acaben d’editar Com abans, un tema optimista i alegre que és un aperitiu de les noves composicions que vindran. Per finalitzar, els valencians Pepet i Marieta (23. 15 h), que fan músiques del món amb unes lletres descarades i festives liderats pel músic Josep Bordes amb una trajectòria de més de 15 anys i que acaben de gravar Vive tu sueño, amb Tomeu Penya.

L’última gran festa de les ones l’organitza RAC 105 a l’Estadi Olímpic (diumenge, 18.30 hores) i se centra en els joves cantants. Començarà amb Porto Bello, la banda d’Altafulla especialitzada en música festiva que ha editat La llei universal amb temes d’electrònica i pop plens d’energia i positivisme. Els seguirà Suu (19.30 h) el disc de la qual, Ventura, ha sigut un dels més populars de l’any gràcies a cançons com Tant de bo i acaba de gravar el duet Barcelona tropical amb el productor Carlos Sadness. Tancarà la nit l’ska i punk valencià de La Fúmiga (20.45 h), una banda alternativa que comptarà amb una convidada especial, Samantha, d’Operación Triunfo, amb qui van gravar Ja no fa mal.

Festes populars en directe

Notícies relacionades

La festa de cultura popular, és l’única que podrà seguir-se presencialment i sense reserva prèvia, però també per internet mitjançant el Facebook i el YouTube de Cultura Popular de Barcelona. Connectaran amb el passeig de Gràcia, que celebra els 150 anys de la Mercè sent decorat amb els cartells que han anunciat aquesta festivitat durant segle i mig. Aquest matí estarà també marcada per la major mostra de cultura popular barcelonina que mai s’ha celebrat a la ciutat. En aquesta hi participaran un centenar de gegants, unes 50 bèsties, hi haurà balls de bastons, colles castelleres, falcons i altres representants de les tradicions. La cita tindrà lloc entre les 11 i les 14 h en els cinc trams compresos entre els carrers del Rosselló i del Consell de Cent. Allà estaran exposats tots els gegants i les bèsties abans que surtin a passejar. A l’espai del passeig comprès entre Consell de Cent i Diputació, actuaran els trabucaires (d’11 a 11.30 h.), veurem els pilars conjunts dels castellers (12 h) i l’exhibició dels falcons (13 h). Totes aquestes activitats matinals seran d’entrada lliure, sempre respectant les mesures sanitàries i els aforaments.

Un dels actes que podran seguir-se online és la tradicional Cavalcada de la Mercè que tindrà al mateix passeig amb el títol 150 Mercès. Hi participaran la majoria dels gegants barcelonins, el Seguici Popular, les bèsties i altres gegants convidats, bandes de música i grups d’animació. La cercavila sortirà a les 17 h des del carrer del Rosselló i baixarà fins al carrer de la Diputació. Ja a la nit, també podrà seguir-se en directe la Festa del Foc, amb uns 130 grups de diables adults i infantils i el bestiari acompanyats per la imprescindible percussió i ompliran de foc tots els racons (de 20 a 22 h). Un munt de propostes per seguir la festa sense aixecar-nos de la butaca.

‘La Mercè en obert’

¿On?  pàgina web de les Festes de la Mercè

¿Quan?  a diferents hores fins al diumenge 26.

Preu:  gratuït.

Més informació:  La Mercè en obert.