The conversation

Indiana Jones és un heroi, el seu inspirador no

5
Es llegeix en minuts
Indiana Jones és un heroi, el seu inspirador no

Britannica

Indiana Jones ha donat forma a la imatge de l’historiador-arqueòleg-explorador en la cultura popular. L’estrena de la seva última película, ‘Indiana Jones y el dial del destino', ens serveix d’excusa per analitzar com ha canviat la nostra percepció sobre els herois encarregats de descobrir el passat.

Aquest és el cas de Hiram Bingham III, el model que va inspirar el personatge de Jones.

Bingham va néixer a Honolulu (Hawaii) el 1875, on el seu pare era missioner. Seguint la tradició familiar, va estudiar a la universitat de Yale. Entre el 1911 i el 1915 va liderar diverses expedicions al Perú que el van fer famós. El 1917 es va unir a les forces aèries i poc després va tenir una fulgurant però curta carrera política.

El Machu Picchu

Al llarg de les dècades, han corregut rius de tinta sobre ell. El seu fill va escriure una biografia demostrant que havia construït la seva identitat d'explorador mític malgrat ser un humà amb llums i ombres. I fa uns anys, un acadèmic admirador d'Indiana Jones va publicar un relat de la vida de Bingham que incloïa totes les seves polèmiques.

Bingham es va fer famós per «descobrir» el Machu Picchu, al Perú. Alguns prefereixen veure'l en canvi com el primer turista a visitar les seves ruïnes.

Quan Bingham va arribar al lloc es va trobar amb gent que vivia allà. A més, molts l’havien conegut i havien escrit sobre la zona anteriorment. Per això, al principi, va tenir dubtes sobre la realitat de la seva troballa.

En el seu diari va anotar que el descobridor del Machu Picchu era l’agricultor de Cuzco Agustín Lizárraga, perquè va trobar la seva firma al lloc. Però en línia amb el racisme de l’època, no el va considerar digne de tal honor per ser (segons ell) un mestís de pell fosca. Aquest argument li va permetre autodenominar-se descobridor del Machu Picchu.

Actualment Bingham és vist com algú que en realitat va recuperar un objecte científic per a l'audiència mundial. I, per descomptat, no ho va fer sol. Ho va aconseguir gràcies a la feina d'altres investigadors, pagesos, muleros i cercatresors.

Afortunadament, avui dia ja no necessitem herois descobridors. Per això ja no és necessari ocultar els que van contribuir al coneixement històric abans que nosaltres.

Estats Units i Llatinoamèrica

Encara que a la seva mort, el 1956, un obituari va descriure Bingham com un impulsor de l’estudi de Llatinoamèrica, els seus treballs reflectien complexes idees sobre el vincle entre els Estats Units i el sud del continent.

Un dels principals interessos de l’explorador era la doctrina Monroe. Aquesta ideologia defensava que els Estats Units podien considerar una agressió qualsevol intervenció europea a Llatinoamèrica. En resum: «Amèrica per als americans». Però les seves teories van anar a més: en una de les seves obres va arribar a proposar d’envair Mèxic. Encara que la seva proposta no es va dur a terme, aquests treballs van generar debats sobre la relació entre els Estats Units i Llatinoamèrica.

Les seves expedicions al Perú van ser pacífiques, però no inofensives. A més de tresors, buscava demostrar la superioritat científica nord-americana. D’acord amb la seva tasca, si el futur de Llatinoamèrica pertanyia als Estats Units, el seu passat també.

Les seves idees sobre el paper del país com a tutor de les nacions llatinoamericanes eren part de la cultura acadèmica de l’època. A més, l’explorador va extreure enormes quantitats de restes arqueològiques del Perú. Les autoritats els ho van permetre amb la condició de tornar-les 18 mesos després, una cosa que no va passar.

L’activitat buidant jaciments va provocar crítiques al Perú que van acabar amb les seves expedicions. Això va convèncer Bingham de la necessitat de restablir l’hegemonia dels Estats Units sobre la zona. I, de fet, aquesta va ser una de les raons per les quals va entrar en política.

Paral·lelament, les autoritats peruanes van reclamar durant anys la tornada de les peces que Bingham s’havia emportat, mentre la Universitat de Yale defensava el seu dret a quedar-se amb elles. Que tot això fos acceptable ens escandalitza. Al cap i a la fi, la seva manera de treballar s’assemblava molt a un «agafa l’objecte i corre».

No és sorprenent que les aventures d'Indiana Jones hagin rebut moltes crítiques al Perú, i no només pel paral·lelisme entre Bingham i l’heroi de ficció. El quart lliurament, Indiana Jones i el regne de la calavera de cristall, donava una imatge pèssima del país i les referències a la seva història estaven plenes d’errors tan divertits com ofensius –per exemple, que Jones havia après quítxua, idioma andí, amb el mexicà Pancho Villa.

La seva estrena va coincidir a més amb la polèmica de la restitució de les restes arqueològiques. Afortunadament, aquesta es va resoldre finalment el 2011-2012, quan Yale va lliurar els objectes al Perú.

Relacions laborals ‘conflictives’

Un dels personatges més recordats del segon lliurament de la saga, Indiana Jones i el temple maleït, era Shortie, un nen orfe a qui l’arqueòleg protegia.

Sembla que Bingham tenia una relació més complexa amb la infantesa de la qual tenia Jones, ja que s’oposava a l’abolició del treball infantil. És més, les seves expedicions van utilitzar el treball forçat de nens. Un d’ells es va ofegar en un riu mentre portava material fotogràfic i, encara que la mort va ser un accident, la notícia no va beneficiar la seva imatge.

Aquestes no eren les úniques pràctiques dubtoses de l’explorador. Bingham descobria ruïnes incendiant la vegetació que les cobria. Treballava amb cercatresors. I va organitzar una xarxa de compra d’ossos humans. El que més li interessaven eren els cranis, sobretot si tenien anomalies o trepanacions.

Igual com feia l’arqueòleg a Indiana Jones i el regne de la calavera de cristall, Bingham també va lluitar contra els comunistes durant la Guerra Freda. Però ell ho va fer participant en la caça de bruixes del macartisme, una persecució contra persones sospitoses de ser comunistes a base de declaracions, acusacions infundades, denúncies, interrogatoris, processos irregulars i llistes negres.

Si un historiador actual actués com Bingham va fer a la primera meitat del segle XX, no gaudiria de legitimitat. Tanmateix, la seva figura continua sent lloada al segle XXI i encara s’editen llibres celebrant els seus descobriments. Les seves interpretacions eren equivocades, però les seves troballes van alimentar debats que van eixamplar el nostre coneixement.

Molts estudiants d’història es prenen amb humor que la gent equipés el seu treball al d’Indiana Jones. Alguns historiadors es preocupen per la imatge distorsionada de la seva professió que ofereixen aquestes pel·lícules.

Notícies relacionades

Però el que resultaria més preocupant seria que les nostres maneres de rescatar el passat s’assemblessin a les del personatge real en qui es va inspirar aquest heroi.

Aquest article va ser publicat originalment a ‘The Conversation’. Llegiu-ne l’original.