Entendre-hi més

Tita Cervera, la baronessa octogenària que vol triomfar a Netflix

extra/221205EPC_Álex Zea_161379209.jpg

extra/221205EPC_Álex Zea_161379209.jpg / Europa Press / Álex Zea

3
Es llegeix en minuts
Natalia Araguás
Natalia Araguás

Periodista

ver +

Si per tenir una vida plena s’entén el disfrutar de totes les possibilitats i espectacles que brinda l’ample món, sens dubte Carmen Cervera (Sitges, 1943) l’ha tingut. Miss Espanya el 1961, dona de Tarzan, viuda als 30, estafada per un ‘playboy’, mare soltera, baronessa consort, mecenes de les arts i tarotista a les estones lliures, molts la donaven per amortitzada després de complir els 80 anys, però Tita s’atreveix amb tot i amb qualsevol. L’última a comprovar-ho ha sigut la periodista Nieves Herrero, que es va assabentar per ‘Espejo público’, d’Antena 3, que la baronessa la deixava plantada en el que en principi era una obra biogràfica autoritzada per ella. «L’estic escrivint jo sola. Així se semblarà més a mi i a la meva manera de ser», va resoldre Carmen Cervera, aficionada a documentar la seva vida en diaris personals. La protagonista no es va reconèixer en aquests diàlegs seus i de Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza que Nieves Herrero recrea, en què ell li diu molt ‘darling’ després de ballar ben junts balades de cine clàssic. Tampoc en aquest primer capítol a l’estil ‘Succession’, en què els fills del baró volen internar-lo en un psiquiàtric després de despertar d’un ictus el 1994 i ella puja el seu marit a un avió medicalitzat per emportar-se’l d’amagades. 

És la quarta vegada que Carmen Cervera desautoritza una biografia seva, així que aquesta vegada l’escriurà ella mateixa i serà la base d’una sèrie per la qual Netflix està interessada. A ella li va agradar més el ‘reality’ de Georgina Rodríguez a la plataforma que el de Tamara Falcó, que no va acabar de convèncer-la. De material biogràfic no n’hi falta. Filla d’una família a tot estirar de classe mitjana, el seu ascens social ha sigut vertiginós des que, després de ser coronada reina de la bellesa a Espanya, es va casar el 1965 amb Lex Barker, popular per papers de Tarzan. Amb ell va viure a Los Angeles i va revelar el seu gust pels homes madurs: 24 anys més gran que ella, l’actor va morir a causa d’un infart abans de fer els seixanta. Carmen Cervera, una viuda en la flor de la vida, va caure en braços del productor i ‘playboy’ veneçolà Espartaco Santoni, amb qui va viure una relació tempestuosa que va acabar arruïnant-la. Per acabar-ho d’adobar, no va trigar a descobrir que el seu matrimoni era nul per bigàmia, ja que Santoni mai es va divorciar de la seva primera dona.

Notícies relacionades

Després d’algunes incursions en pel·lícules del ‘destape’, Carmen Cervera va tornar a ser primera plana al donar a llum el 1980 el seu únic fill biològic, Alejandro Borja, un any abans de conèixer el baró al ser convidada a un creuer a Sardenya. Va aparèixer fins i tot a ‘Interviú’, prenent el sol despullada, embarassadíssima, en unes fotos filtrades sense el seu permís. «Visc amb la meva mare, el meu fill, la meva gosseta i el meu lloro» van ser les paraules amb què, segons el llibre ‘La baronesa’, Tita Cervera va advertir el baró Thyssen quan li va demanar que se n’anessin a viure junts. Ell va aguantar l’envit, va reconèixer com a fill Borja –el publicista càntabre Manuel Segura n’era el pare biològic, però es va saber més tard– i li va descobrir la seva veritable vocació com a col·leccionista d’art.

Malgrat haver sigut la impulsora que la cobejada col·lecció Thyssen es quedés a Espanya, a Carmen Cervera no se li ha atorgat cap títol nobiliari més que el que posseeix per matrimoni. Expliquen que l’antipatia que li professa la reina Sofia, que en cercles íntims s’hi refereix com «la cortesana», hi ha influït. Després de la mort del baró Thyssen el 2002, Carmen Cervera ha portat una vida discreta protagonitzant tan sols titulars per les seves desavinences amb el seu fill Borja després de casar-se amb Blanca Cuesta i encadenar-se als arbres del passeig del Prado per evitar-ne la tala el 2007. També es va tornar a parlar d’ella arran de la maternitat subrogada de la seva amiga Ana Obregón: Carmen Cervera va ser mare als 63 anys de dues bessones, va recordar la premsa, i es va especular que el seu fill Borja podria ser-ne el pare biològic. Tenaç i intuïtiva, és aficionada a tirar les cartes del tarot en aquells casos en què no en té prou amb els seus pressentiments.